Aydın Gastronomy

Aydın Gastronomy

Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Ozon Uygulamaları

Yazarlar: Çiğdem MUŞTU

Cilt 4 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 45 - 53

Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Anahtar Kelimeler:Dezenfeksiyon,Gıda güvenliği,Ozon,Yiyecet ve içecek işletmeleri

Özet: Yiyecek ve içecek işletmelerinde gıda güvenliği, yemeklerin lezzetinden daha fazla önem arz etmektedir. Günümüzde gıda güvenliğini sağlamak adına dezenfeksiyon işleminde kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Ancak gıdanın besinsel ve duyusal özellikleri üzerinde olumsuz etkileri önlemek, son yıllarda artmış olan doğal ürün taleplerine karşılık vermek ve kimyasal koruyucu içermeyen gıdalar üretmek adına ozon uygulamaları gibi alternatif yeni yöntemler önem kazanmıştır. Ozon, sağlık açısından zararlı kalıntı bırakmayan, güçlü bakterisidal ve viridal etkiye sahip, çevre dostu ve gıda prosesleriyle uyumlu bir gıda muhafaza yöntemidir. Gıda ile temas eden yüzeylerin, ekipmanların ve içme suyunun dezenfekte edilmesinde, istenmeyen kokuların giderilmesinde, ortam havasının dezenfeksiyonunun sağlanmasında, meyve, sebze, et ve deniz ürünleri gibi gıdaların yüzeyindeki kontaminasyonun önlenmesinde ve güvenli depolamada kullanılmaktadır. Bu makalede, toplu beslenme hizmeti veren ve gıda üretimi yapan işletmelerde, gıdalarda oluşabilecek riskleri önleyerek güvenli gıda üretmek amacıyla dezenfeksiyon işleminde kullanılan ozon ve etkilerinden bahsedilmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Ozon Uygulamaları}, volume={4}, number={1}, publisher={Aydın Gastronomy}, author={Çiğdem MUŞTU}, year={2020}, pages={45–53} }
APA
KOPYALA
Çiğdem MUŞTU. (2020). Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Ozon Uygulamaları (Vol. 4, pp. 45–53). Vol. 4, pp. 45–53. Aydın Gastronomy.
MLA
KOPYALA
Çiğdem MUŞTU. Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Ozon Uygulamaları. no. 1, Aydın Gastronomy, 2020, pp. 45–53.