Aydın Gastronomy
Yazarlar: Şehnaz Yasemin TOSUN, Büşra TÜRK, Candan VARLIK
Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Anahtar Kelimeler:Kalamar,Su ürünleri,Beslenme,Gastronomi
Özet: Çeşitli su ürünleri toplumlar tarafından asırlardır farklı şekillerde hazırlanarak tüketilmektedir. Ülkemiz, su ürünleri yönünden belirli bir zenginliğe sahiptir. Bu zenginliklerden biri olan kalamar, biyolojik değeri yüksek iyi bir protein kaynağıdır. Dünyada ekonomik açıdan oldukça değerli olan kalamar, insan sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Kalamar, yüksek miktarda protein düşük miktarda yağ içermektedir. Buna rağmen doymamış yağ asitleri yönünden oldukça zengindir. Yüksek oranda vitamin ve mineral madde içeriği ile de oldukça sağlıklı ve diyetetik bir gıdadır. Ülkelere göre farklı pişirme ve sunum şekilleri vardır. Bu çeşitlilik toplumların beslenme ve tüketim alışkanlıklarına göre değişimler göstermektedir. Bu makalede, kalamarın genel özellikleri ve mutfaklarda kullanımı üzerine bilgiler özetlenmiştir.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.