Aydın Gastronomy

Aydın Gastronomy

Coğrafi İşaretli Türkiye Peynirleri

Yazarlar: Derya SAYGILI, Hande DEMİRCİ, Ufuk SAMAV

Cilt 4 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 11 - 21

Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Anahtar Kelimeler:Coğrafi işaret,Gastronomi,Peynir,Turizm

Özet: Türkiye, coğrafi konumu itibariyle tarımsal ve hayvansal ürün çeşitliliğinin fazla olduğu ve bunun yanı sıra farklı kültürlerden gelen toplumların bir arada bulunmasıyla zengin mutfak kültürünün oluştuğu bir ülkedir. Sahip olduğumuz bu zengin yöresel mirasın korunabilmesi için tescil işleri günümüzde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülmekte ve ürünlerde coğrafi işaretleme uygulaması yapılmaktadır. Bugüne kadar 32 farklı peynir çeşidi için yapılan başvurudan Antep sıkma peyniri, Diyarbakır örgü peyniri, Edirne beyaz peyniri, Erzurum çivil peyniri, Erzurum küflü çivil peyniri, Erzincan tulum peyniri, Ezine peyniri, Karaman Divle obruğu peyniri, Kars kaşarı, Yozgat çanak peyniri, Antakya sürkü, Antakya küflü sürkü, Malkara eski kaşar peyniri ve Van otlu peyniri coğrafi işaret almaya hak kazanmıştır. Bu çalışmada zengin kültürel mirasımız ile özdeşleşmiş ürünlerimize sahip çıkmak ve bu mirası gelecek nesillere devrederken coğrafi işaretli peynirlerin tanıtılması hedeflenmiştir


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Coğrafi İşaretli Türkiye Peynirleri}, volume={4}, number={1}, publisher={Aydın Gastronomy}, author={Derya SAYGILI,Hande DEMİRCİ,Ufuk SAMAV}, year={2020}, pages={11–21} }
APA
KOPYALA
Derya SAYGILI,Hande DEMİRCİ,Ufuk SAMAV. (2020). Coğrafi İşaretli Türkiye Peynirleri (Vol. 4, pp. 11–21). Vol. 4, pp. 11–21. Aydın Gastronomy.
MLA
KOPYALA
Derya SAYGILI,Hande DEMİRCİ,Ufuk SAMAV. Coğrafi İşaretli Türkiye Peynirleri. no. 1, Aydın Gastronomy, 2020, pp. 11–21.