Aydın Gastronomy

Aydın Gastronomy

Bir Gıda Güvenliği ve Sağlık Sorunu: Balık ve Balık Ürünleri Kaynaklı Alerjenler

Yazarlar: İsmail Hakki TEKİNER, Murat AY, Hayrettin MUTLU

Cilt 4 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 1 - 9

Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Anahtar Kelimeler:Alerjen,Balık,Balık ürünü,Gıda alerjisi,Gıda güvenliği

Özet: Gıda alerjisi, önemli bir gıda güvenliği ve halk sağlığı sorunudur. Gıda alerjenleri cilt ve sindirim sistemi rahatsızlıklarından başlayarak, anaflaktik şok gibi yaşamı ciddi şekilde riske atan alerjik reaksiyonlara kadar yol açmaktadır. İnsan beslenmesinde önemli yeri olan balık ve balık ürünleri, alerjik vakalardan sorumlu ß-parvalbumin maddeler gibi sağlık riskleri de taşımaktadır. Balık ve balık ürünleri, dünyada gıda kaynaklı alerjilerin neredeyse %95’inden sorumlu ilk sekiz besin maddesi arasındadır. Gıda Kodeksleri, balık ve balık ürünlerini alerjen bileşenler veya alerjen işlem yardımcıları olarak kabul etmekte ve ürün etiketinde belirtilmesini zorunlu tutmaktadır. Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi, balık ve balık ürünlerinde ß-Parvalbumin üst miktarını 0,1 mg/100 gr balık eti olarak vermektedir. Bu çalışmada, bir gıda güvenliği ve sağlık sorunu olan balık ve balık ürünleri kaynaklı alerjenler hakkında okuyucuya bilgi vermek amaçlanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Bir Gıda Güvenliği ve Sağlık Sorunu: Balık ve Balık Ürünleri Kaynaklı Alerjenler}, volume={4}, number={1}, publisher={Aydın Gastronomy}, author={İsmail Hakki TEKİNER,Murat AY,Hayrettin MUTLU}, year={2020}, pages={1–9} }
APA
KOPYALA
İsmail Hakki TEKİNER,Murat AY,Hayrettin MUTLU. (2020). Bir Gıda Güvenliği ve Sağlık Sorunu: Balık ve Balık Ürünleri Kaynaklı Alerjenler (Vol. 4, pp. 1–9). Vol. 4, pp. 1–9. Aydın Gastronomy.
MLA
KOPYALA
İsmail Hakki TEKİNER,Murat AY,Hayrettin MUTLU. Bir Gıda Güvenliği ve Sağlık Sorunu: Balık ve Balık Ürünleri Kaynaklı Alerjenler. no. 1, Aydın Gastronomy, 2020, pp. 1–9.