Aydın Gastronomy

Aydın Gastronomy

Glütenle İlişkili Rahatsızlıklar ve Glütensiz Ekmek Üretimi

Yazarlar: Ayla ÜNVER ALÇAY, Farnoush AHMETOGLU

Cilt 4 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 135 - 148

Konular:Beslenme ve Diyetetik

Anahtar Kelimeler:Çölyak,Ekmek,Gluten,Glütensiz ekmek

Özet: Yaşamın simgelerinden biri olan ekmek, insanoğlunun bilineneski ve önemli gıdalarındandır. Ülkemizde de ekmek, neredeyse kutsallık atfedilen bir besin olmaya devam etmekte ve tüketim miktarı bakımından dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Toplumların beslenmesi incelendiğinde ekmekte bulunan glüten, diyettefazla bulunan bileşenlerden biri olarak görülmektedir. Glüten, kaliteli ekmek üretimi için gerekli olan hamurun elastikiyet ve uzayabilirlik özelliklerinden sorumlu olan, görünüşü ve ekmek içi yapısına katkıda bulunan önemli bir faktördür. Bununla birlikte, yapılan çalışmalar incelendiğinde, son zamanlarda glütenin özellikle çeşitli klinik bozukluklara neden olduğu ve bazı rahatsızlıklara sebebiyet verdiği belirtilmektedir. Buna bağlı olarak glütensiz ürünler için pazar payı, dünya çapında artmaktadır. Bu çalışmada glütenle ilgili rahatsızlıklar hakkında bilgiler verilmiş; glütensiz ekmek üretimi konusunda yapılan araştırmaların sonuçlarına yer verilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Glütenle İlişkili Rahatsızlıklar ve Glütensiz Ekmek Üretimi}, volume={4}, number={135–148}, publisher={Aydın Gastronomy}, author={Ayla ÜNVER ALÇAY,Farnoush AHMETOGLU}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Ayla ÜNVER ALÇAY,Farnoush AHMETOGLU. (2020). Glütenle İlişkili Rahatsızlıklar ve Glütensiz Ekmek Üretimi (Vol. 4). Vol. 4. Aydın Gastronomy.
MLA
KOPYALA
Ayla ÜNVER ALÇAY,Farnoush AHMETOGLU. Glütenle İlişkili Rahatsızlıklar ve Glütensiz Ekmek Üretimi. no. 135–148, Aydın Gastronomy, 2020.