Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Yeni Tür Yeşil Korozyon İnhibitörü Olarak Citrus aurantium Meyve Kabukları Ekstraktının HCl Çözeltisindeki Yumuşak Çelik Korozyonu Üzerine Kararlı Etkisi

Yazarlar: ["Demet ÖZKIR"]

Cilt - , Sayı Cilt: 5 Sayı: 2 , 2022 , Sayfalar -

Konular:-

DOI:10.55117/bufbd.1117000

Anahtar Kelimeler:Citrus aurantium,EIS,Yeşil inhibitör,Asidik korozyon,Optik mikroskop

Özet: Citrus aurantium meyve kabuğu özütü çözeltisinin mevcut araştırmadaki rolü, çevre dostu ve yeşil etkisi ile atmosfer ortamında, yumuşak çelik üzerinde korozyon inhibitörü olarak etkisini araştırmaktır. Citrus aurantium’un inhibitör etkisi, lineer polarizasyon (LPR), potansiyodinamik polarizasyon ve elektrokimyasal impedans spektroskopisi (EIS) yöntemleri kullanılarak çalışılmıştır. Her ölçümden bir saat önce, çalışma elektrotları metal-çözelti arayüzeyini dengelemek amacıyla farklı derişimlerdeki Citrus aurantium meyve kabukları özütünü içeren HCl çözeltilerine daldırılmıştır. Turunç meyvesi kabuklarının özütü bir saatlik elektrokimyasal testler sonucunda potansiyel bir inhibitör etki göstermiş ve Citrus aurantium meyve kabuklarının özüt derişimlerinin artmasıyla, HCl çözeltilerindeki yumuşak çelik elektrotları koruma etkisi de artmıştır. Son olarak, bir saatlik daldırma işlemi sonrasında turunç meyvesi kabuğu ekstraktını içeren ve içermeyen 1,0 M HCl çözeltilerindeki çalışma elektrotlarının yüzey morfolojileri, optik mikroskopla incelenmiş ve inhibitör ekstrakt çözeltisindeki yumuşak çeliğin yüzeyinin inhibitör içermeyen yüzeye kıyasla daha pürüzsüz olduğu sonucuna varılmıştır. Deneysel veriler ve yüzey morfoloji sonuçları birbirleriyle son derece uyumludur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA