Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Meltem ALTINTOP, Betül GIDIK
Konular:Mühendislik, Ziraat
Anahtar Kelimeler:Yağlı tohumlu bitkiler,Yağ içeriği Ayçiçeği,Soya,Kolza,Aspir
Özet: Günümüzde özellikle insan sağlığı içinönemli besin maddelerinden biri olan yağın Türkiye’de istenilen seviyelerde üretimi yapılmamaktadır. Yağlı tohumlu adı verilen bitkilerin birçoğu Türkiye’nin iklim koşullarında kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Ülkemizde yağlı tohumlu bitki yetiştiriciliğine ayrılan alan toplam ekilebilir alanların %4 ünü oluşturmaktadır. 2013 – 2017 yılları arasında TUIK verilerine göre yağlı tohumlu bitkilerin ekim alanları 2013 yılında 8 milyon hektara yaklaşmışken 2017 yılında artış göstererek 9 milyon hektarı geçmiştir. Toplam üretim miktarı ise 2013 yılında 3 299 967 ton iken 2017 yılında bu miktar 3 883 370 ton olarak bildirilmiştir. Türkiye’de kişi başına yağ tüketim miktarı yılda 21 kg’dır. AB normlarına göre ise bu miktarın yılda 24 kg olması gerekmektedir. Farklı kullanım alanlarındaki ihtiyaca ve yurtdışında ithal edilen yağlı tohum miktarlarına bakıldığında ülkemizde gereksinimi sağlayacak yağ miktarının elde edilemediği görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, ülkemizdeki yağlı tohumlu bitkilerin üretimindeki gelişime dikkat çekmek ve bu bitkilerin önemini vurgulamaktır.