Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimleri Dergisi

Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimleri Dergisi

ANKET YÖNTEMİ ÜZERİNDE BİR DEĞERLENDİRME

Yazarlar: Rauf ARIKAN

Cilt 1 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 97 - 159

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Anket yöntemleri,Ölçme,Ölçekler

Özet: Bilimsel araştırmaların kalitesi, büyük oranda kullanılan yöntemin ve verilerin amaca uygunluğuna ve tutarlılığına bağlıdır. Gerek nicel, gerekse nitel verilerle yapılan sosyal araştırmalarda anket yöntemi ağırlıklı olarak kullanıldığı için, bu yöntemin bilimselliği ve uygunluğu daha sıklıkla irdelenir hale gelmiştir. Anket sorularında uygun ölçeklerin kullanılması, geneli temsil edebilen örnekleme ulaşılması,  yanıtların alınması ve dönüt oranının yeterli olması anket yönteminin başlıca sorun alanlarıdır. Araştırmacıdan veya anketörden kaynaklanan sorunlar yanında, yanıtlayıcıdan veya çevresel ortamdan kaynaklanan hatalar da olabilmektedir. Literatür taramasına ve alan tecrübelerine dayanarak hazırlanan bu yazıda, genç araştırmacılara ve öğrencilere faydalı olacağı düşüncesiyle, anket sorularında kullanılan başlıca ölçekler irdelenecek,  az bilinen bazı ölçek türleri tanıtılacak ve anket yönteminin olumlu ve olumsuz yönleri değerlendirilecektir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={ANKET YÖNTEMİ ÜZERİNDE BİR DEĞERLENDİRME}, volume={1}, number={1}, publisher={Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimleri Dergisi}, author={Rauf ARIKAN}, year={2018}, pages={97–159} }
APA
KOPYALA
Rauf ARIKAN. (2018). ANKET YÖNTEMİ ÜZERİNDE BİR DEĞERLENDİRME (Vol. 1, pp. 97–159). Vol. 1, pp. 97–159. Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Rauf ARIKAN. ANKET YÖNTEMİ ÜZERİNDE BİR DEĞERLENDİRME. no. 1, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimleri Dergisi, 2018, pp. 97–159.