Anatolian Journal of Emergency Medicine

Anatolian Journal of Emergency Medicine

Acil Servise Başvuran İskemik İnmeli Hastalarda; Mortalite Üzerine Etkili Risk Faktörlerini Belirleme

Yazarlar: Ömer DAMAR, Öner AVINCA, Ömer KAÇMAZ, Yenal KARAKOÇ, Sebiha CANSEVER, Mahmut TAŞ

Cilt 3 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 9 - 13

Konular:Tıp

Anahtar Kelimeler:Akut iskemik inme,Risk faktörleri,Mortalite

Özet: Amaç Bu çalışmada; iskemik inmeli hastalarda mortalite üzerine etkili olan risk faktörlerini belirleme ve bu sayede ülkemiz iskemik inme verilerine katkıda bulunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler Bu çalışmada S.B.Ü Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine Ocak 2017 – Aralık 2018 tarihleri arasında başvuran ve iskemik inme tanısı konulan 445 hastanın kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, başvuru sırasındaki şikâyeti, nörolojik muayene bulguları, difüzyon MR bulguları, karotis dopler USG, laboratuvar testleri, ölüm ve taburculuk oranlarını da içeren demografik ve klinik bulgular incelendi. Bulgular Sağ kalan 389(%87,4) ve ölen 56(%12,6) hasta mevcuttu. Sağ kalan hastaların yaş ortalamaları 70,32±12,05, ölen hastaların yaş ortalamaları 79,64±9,95 idi. Ölen hastaların %37,5’inde (n=21) başvuru şikâyeti bilinç değişikliği-koma olarak tespit edildi (p<0,001). Ölen hastaların özgeçmişinde %48,2’sinde (n=27) hipertansiyon, %33,9’unde (n=19) diyabet saptandı. Hastalarımızın Difüzyon MR sonucuna göre; ölen hastaların %76,8’inde (n=43) ön dolaşım bozukluğu saptandı. Ölen hastaların %92,9’unde (n=52) Karotis Renkli Dopler USG’de plak tespit edildi. Hastaların Karotis Renkli Dopler USG’de Karotis intima media kalınlıklarını (İMK) incelediğimizde; ölen hastalarda sağ intima media kalınlığı 1,22±0,36mm, sol intima media kalınlığı 1,32±0,43mm olarak ölçülüp artmış olarak tespit edildi. Hastaların ferritin değeri ölen hastalarda daha yüksek tespit edildi (p:0.005), serbest T3 değeri ölen hastalarda daha düşük olarak ölçüldü (p<0.001). Sonuç Başvuru şikayetinin bilinç kaybı olması, özgeçmişte Hipertansiyon varlığı, difüzyon MR’da ön dolaşım bozukluğu olması, düşük serbest T3 düzeyi, yüksek ferritin düzeyi, karotis dopler USG’de plak varlığı ve İMK artışı mortalite üzerine etkili önemli risk faktörleridir. Bu nedenle bu grup hastalarla karşılaşıldığında; risk faktörlerinin bilinmesi iskemik inme hastalarında ölüm ve sağ kalım açısından bir öngörü sağlayabileceğini düşünmekteyiz.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Acil Servise Başvuran İskemik İnmeli Hastalarda; Mortalite Üzerine Etkili Risk Faktörlerini Belirleme}, volume={3}, number={9–13}, publisher={Anatolian Journal of Emergency Medicine}, author={Ömer DAMAR,Öner AVINCA,Ömer KAÇMAZ,Yenal KARAKOÇ,Sebiha CANSEVER,Mahmut TAŞ}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Ömer DAMAR,Öner AVINCA,Ömer KAÇMAZ,Yenal KARAKOÇ,Sebiha CANSEVER,Mahmut TAŞ. (2020). Acil Servise Başvuran İskemik İnmeli Hastalarda; Mortalite Üzerine Etkili Risk Faktörlerini Belirleme (Vol. 3). Vol. 3. Anatolian Journal of Emergency Medicine.
MLA
KOPYALA
Ömer DAMAR,Öner AVINCA,Ömer KAÇMAZ,Yenal KARAKOÇ,Sebiha CANSEVER,Mahmut TAŞ. Acil Servise Başvuran İskemik İnmeli Hastalarda; Mortalite Üzerine Etkili Risk Faktörlerini Belirleme. no. 9–13, Anatolian Journal of Emergency Medicine, 2020.