ALKÜ Fen Bilimleri Dergisi

ALKÜ Fen Bilimleri Dergisi

Sakarya İlindeki Halk Pazarlarında Açıkta Satılan Beyaz Peynirlerin Mikrobiyal Kalitelerinin Belirlenmesi

Yazarlar: Zeliha GÖDEK, Nilay MUSTAFA, Alican Bahadır SEMERCİ, Kenan TUNÇ

Cilt 3 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 44 - 49

Konular:Mühendislik

DOI:10.46740/alku.822781

Anahtar Kelimeler:Beyaz peynir,Mikrobiyolojik kalite,E.coli,Sakarya

Özet: Bu çalışmada Sakarya ilindeki halk pazarlarında açıkta satılan beyaz peynirlerin mikrobiyal kalitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 43 adet beyaz peynir örneği kullanılmıştır. Peynirler toplam koliform, Escherichia coli, Staphylococcus aureus., Pseudomonas sp. ve maya-küf içerikleri bakımından incelenmiştir. Çalışmada yayma ekim yöntemi kullanılmış ve sonuçları Koloni Oluşturan Birim (kob) olarak değerlendirilmiştir. Örneklerdeki ortalama toplam koliform sayısı 1,62 (log10 kob/g), Escherichia coli 1,25 (log10 kob/g) Pseudomonas sp. 0,06 (log10 kob/g), Staphylococcus aureus 1,19 (log10 kob/g), maya-küf 1,9 (log10 kob/g) olarak tespit edilmiştir. Örneklerin pH değerinin 4,7-6,4 aralığında olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda peynir örneklerinin hijyenik açıdan düşük kalitede oldukları tespit edilmiştir


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Sakarya İlindeki Halk Pazarlarında Açıkta Satılan Beyaz Peynirlerin Mikrobiyal Kalitelerinin Belirlenmesi}, volume={3}, number={44–49}, publisher={ALKÜ Fen Bilimleri Dergisi}, author={Zeliha GÖDEK,Nilay MUSTAFA,Alican Bahadır SEMERCİ,Kenan TUNÇ}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Zeliha GÖDEK,Nilay MUSTAFA,Alican Bahadır SEMERCİ,Kenan TUNÇ. (2021). Sakarya İlindeki Halk Pazarlarında Açıkta Satılan Beyaz Peynirlerin Mikrobiyal Kalitelerinin Belirlenmesi (Vol. 3). Vol. 3. ALKÜ Fen Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Zeliha GÖDEK,Nilay MUSTAFA,Alican Bahadır SEMERCİ,Kenan TUNÇ. Sakarya İlindeki Halk Pazarlarında Açıkta Satılan Beyaz Peynirlerin Mikrobiyal Kalitelerinin Belirlenmesi. no. 44–49, ALKÜ Fen Bilimleri Dergisi, 2021.