Sağlık Akademisi Kastamonu

Sağlık Akademisi Kastamonu

HEMŞİRELERİN BİLGİSAYAR KULLANIMI

Yazarlar: GÜLŞEN ULAŞ KARAAHMETOĞLU, Havva KAÇAN SOFTA, Esra DEMİRARSLAN

Cilt 2 , Sayı 1 , 2017 , Sayfalar 24 - 39

Konular:Hemşirelik, Sosyal Bilimler, Disiplinler Arası

DOI:10.25279/sak.298747

Anahtar Kelimeler:Hemşireler,Bilgisayar kullanımı

Özet: Giriş: Sağlık bakım kurumlarında hemşirenin rol ve sorumlulukları teknolojinin etkisi ile değişmekte ve bireye hizmet daha kaliteli hale gelmektedir. Bilgisayarın; hemşirelerin günlük ve mesleki yaşamına hızla girmesine karşın, sağlık bakımında bilgisayar kullanımına hemşireler direnç göstermektedirler. Amaç: Hemşirelerin bilgisayar kullanım durumlarını değerlendirmektir. Yöntem: Araştırma Mart- Nisan 2015 tarihleri arasında Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi, Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Ek Binası, Kastamonu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, bu hastanelerde çalışan 410 hemşire örneklemini ise 120 hemşire oluşmuştur. Veriler anket formu ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler (sayı ve yüzde) kullanılmıştır. Etik boyut: Çalışmanın yürütülebilmesi için kurumlardan yazılı, araştırmaya katılan bireylerden sözel onam alınmıştır. Bulgular: Araştırmamıza katılan hemşireler 31-40 yaşında(%56.7), evli(%82.5) kadınlardır(%83.3). %49.2'si kliniklerde görev yapan(%90.0), 11-15 yıldır çalışan(%25.0) lisans mezunlarıdır. %96.7'sinin bilgisayarı vardır, %49.2'si orta düzeyde bilgisayar kullanmaktadır. %92.5'i bilgisayar kullanma konusunda kendini yeterli hissetmektedir. %39.2’si günde 1-3 saat, %40.8'i 10 yıldan uzun süredir bilgisayar kullanmaktadır. Hemşireler hemşirelikte bilgisayar kullanımı ile ilgili olumlu ifadelere genellikle “katılıyorum” (%27.0-%58.3) demişlerdir. Olumsuz ifadelerden “bilgisayar kullanımı hasta mahremiyetini ihmal eder” için %49.2 oranında; “sağlık bakım sisteminde bilgisayar kullanımı hemşirelerin iş yükünü arttırır” için % 44.2 oranında katılmıyorum ifadesini kullanmışlardır. Sonuç: Hemşirelerin bilgisayar kullanım oranları yüksek bulunmuştur. Ayrıca hemşireler bilgisayar kullanımı ile ilgili olumlu ifadelere genellikle “katılmıyorum” yanıtını verirken, bilgisayar kullanımı ile ilgili olumsuz ifadelere katılım durumları değişkenlik göstermektedir. Öneriler: Hemşirelerin bilgisayar kullanımı ile ilgili olumsuz ifadelere katılım durumlarının azaltılmasıyla ilgili eğitim verilmesi ve farkındalık oluşturulması önerilebilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={HEMŞİRELERİN BİLGİSAYAR KULLANIMI}, volume={2}, number={1}, publisher={Sağlık Akademisi Kastamonu}, author={GÜLŞEN ULAŞ KARAAHMETOĞLU,Havva KAÇAN SOFTA,Esra DEMİRARSLAN}, year={2017}, pages={24–39} }
APA
KOPYALA
GÜLŞEN ULAŞ KARAAHMETOĞLU,Havva KAÇAN SOFTA,Esra DEMİRARSLAN. (2017). HEMŞİRELERİN BİLGİSAYAR KULLANIMI (Vol. 2, pp. 24–39). Vol. 2, pp. 24–39. Sağlık Akademisi Kastamonu.
MLA
KOPYALA
GÜLŞEN ULAŞ KARAAHMETOĞLU,Havva KAÇAN SOFTA,Esra DEMİRARSLAN. HEMŞİRELERİN BİLGİSAYAR KULLANIMI. no. 1, Sağlık Akademisi Kastamonu, 2017, pp. 24–39.