Mediterranean Fisheries and Aquaculture Research

Mediterranean Fisheries and Aquaculture Research

TURUNÇ (Citrus aurantium, L.) YAPRAK, MEYVE KABUĞU VE SUYU UÇUCU YAĞLARININ KİMYASAL BİLEŞENLERİ, ANTİOKSİDAN VE ANTİBAKTERİYEL ETKİNLİKLERİ

Yazarlar: Selin SEZEN, Selmin ÖZER, Fırat ÇINAR

Cilt 4 , Sayı 3 , 2021 , Sayfalar 58 - 73

Konular:Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi

Anahtar Kelimeler:Turunç,Citrus aurantium,Hidrodistilasyon,Uçucu yağ bileşeni,Antioksidan,Antibakteriyel

Özet: Turunçgil yağları eski çağlardan beri aromatik, tıbbi ve kozmetik amaçlarla kullanılmaktadır. Mersin ilinde çokça bulunan turuncun (Citrus aurantium) uçucu yağlarının biyo-yaralılığının belirlenmesi amacıyla turunç meyveleri ve yaprakları Şubat-Nisan 2020’de toplanmıştır. Yaprak (YUY), meyve kabuğu (KUY) ve suyu (MSUY) uçucu yağları (UY) örneklerin Clevenger düzeneğinde hidrodistilasyona tabi tutulmasıyla elde edilmiştir. Örneklerin uçucu yağ bileşenleri GC-MS, antioksidan aktiviteleri DPPH yöntemleri ile belirlenmiştir. Antibakteriyel aktiviteleri ise disk difüzyon yöntemi, mikrodilüsyon yöntemine göre MİK (minimal inhibisyon konsantrasyonu) ve MBK (minimum bakterisidal konsantrasyon) testleri uygulanarak saptanmıştır. Antibakteriyel aktivite testleri iki Gram-negatif basil [Escherichia coli ve Yersinia ruckeri] ve Gram-pozitif kok [Enterococcus faecalis ve Staphylococcus aureus] üzerine turunç örneklerinin dört farklı dilüsyonu uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, toplam meyve miktarının %49,5'ini kabuk teşkil ederken, meyve kabuklarından %1,1, yapraklardan %1,1 ve meyve suyundan %0,4 oranında uçucu yağ elde edilmiştir. GC-MS analizi ile belirlenen 26 uçucu yağ bileşeninden limonen KUY (%93,55) ve MSUY’de (%70,67), linalool oksit (%49,01) ve linalil asetat (%20,84) da YUY’de en yüksek oranda tespit edilmiştir. Antioksidan aktivite MS’de %61,02, YUY’de %30,54, KUY’de ise %18,32 oranında bulunmuştur. Antibakteriyel aktivite ölçümlerine göre YUY’nin %10’luk seyreltisinin referans bakteriler üzerinde en yüksek inhibisyon etkisine sahip olduğu belirlenmiştir. Bu araştırma ile bölgemizde yetişen turuncun da diğer turunçgiller gibi biyo-yararlı bileşenlerinin olduğu ortaya konulmuştur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={TURUNÇ (Citrus aurantium, L.) YAPRAK, MEYVE KABUĞU VE SUYU UÇUCU YAĞLARININ KİMYASAL BİLEŞENLERİ, ANTİOKSİDAN VE ANTİBAKTERİYEL ETKİNLİKLERİ}, volume={4}, number={58–73}, publisher={Mediterranean Fisheries and Aquaculture Research}, author={Selin SEZEN,Selmin ÖZER,Fırat ÇINAR}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Selin SEZEN,Selmin ÖZER,Fırat ÇINAR. (2021). TURUNÇ (Citrus aurantium, L.) YAPRAK, MEYVE KABUĞU VE SUYU UÇUCU YAĞLARININ KİMYASAL BİLEŞENLERİ, ANTİOKSİDAN VE ANTİBAKTERİYEL ETKİNLİKLERİ (Vol. 4). Vol. 4. Mediterranean Fisheries and Aquaculture Research.
MLA
KOPYALA
Selin SEZEN,Selmin ÖZER,Fırat ÇINAR. TURUNÇ (Citrus Aurantium, L.) YAPRAK, MEYVE KABUĞU VE SUYU UÇUCU YAĞLARININ KİMYASAL BİLEŞENLERİ, ANTİOKSİDAN VE ANTİBAKTERİYEL ETKİNLİKLERİ. no. 58–73, Mediterranean Fisheries and Aquaculture Research, 2021.