İDEALKENT

İDEALKENT

Kent Güvenliğinde Cemaatleri/Toplulukları Harekete Geçirmek: Komüniteryanizm ve Toplum Destekli Polislik

Yazarlar: Salih Zeki HAKLI

Cilt 9 , Sayı 23 , 2018 , Sayfalar 8 - 29

Konular:Sosyal

DOI:10.31198/idealkent.416265

Anahtar Kelimeler:Toplum Destekli Polislik,Komüniteryanizm,Polislik,Kent,Güvenlik

Özet: 1980’li yılların başında Kuzey Amerika’da ortaya çıkan komüniteryan (cemaatçi/toplulukçu) düşünce, liberal bireyciliğe karşı çıkarak; toplumdaki cemaatlerin/toplulukların korunmasını ve geliştirilmesini savunmuştur. Bu manada insanların daha sağlıklı ve huzurlu şekilde varlıklarını sürdürebilmesi için mensubu oldukları cemaatlerin/toplulukların benimsediği ortak iyi anlayışına uygun bir hayat tarzının sürmelerinin önemine vurgu yapılmaktadır. Komüniteryanizm, kısa süre zarfında felsefî alanda derin tesirler oluşturduğu gibi etkisini siyasal ve idarî alanlarda da göstermiştir. Nitekim aynı dönemde ABD ve İngiltere’de oluşturulan Toplum Destekli Polislik uygulamasında da komüniteryanizmin izleri bulunduğu iddia edilebilir. Son otuz yıllık döneme bakıldığında polisin bu görevleri yerine getirmek için sadece kendi imkanlarını değil, bu görevle ilgili paydaşları da hizmetin sunumuna dahil etmeye çalıştıkları görülmektedir. Toplum Destekli Polislik anlayışının da bu çerçevede dünyanın birçok ülkesinde geliştirilen yeni bir polislik uygulaması olduğu söylenebilir. Komüniteryanizm insanların içinde yaşadıkları cemaatlerin/topluluklarının mevcut ve gelecekteki durumları konusunda sorumluluk duymalarını esas almaktadır. Toplum Destekli Polislik uygulaması, kent güvenliğini sağlamak için kentlerdeki cemaatlerden/topluluklardan güvenlik hizmetinin birer parçası olmalarını beklemektedir. Böylelikle kentlerdeki asayişin sağlanması daha kolay gerçekleşecek ve toplumun polislik hizmetinden beklentilerinin de karşılanması mümkün olacaktır. Toplum Destekli Polislik bu amaç doğrultusunda hizmet verirken felsefî açıdan komüniteryan düşüncenin temel görüşlerini esas aldığı düşünülmektedir. Bu bakımdan komüniteryan düşüncenin ve Toplum Destekli Polisliğin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi halinde karşılıklı etkileşimin ne denli yoğun olduğu anlaşılacaktır. Bu çalışmada TDP uygulamasının oluşumunda komüniteryan kavram ve eleştirilerin etkisi incelenecektir. TDP’nin komüniteryanizmin felsefî yaklaşımından beslenmesinin yanı sıra liberalizmin komüniteryan eleştirisinin liberal güvenlik anlayışına yönelik eleştirileri nasıl oluşturduğuna temas edilecektir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Kent Güvenliğinde Cemaatleri/Toplulukları Harekete Geçirmek: Komüniteryanizm ve Toplum Destekli Polislik}, volume={9}, number={23}, publisher={İDEALKENT}, author={Salih Zeki HAKLI}, year={2018}, pages={8–29} }
APA
KOPYALA
Salih Zeki HAKLI. (2018). Kent Güvenliğinde Cemaatleri/Toplulukları Harekete Geçirmek: Komüniteryanizm ve Toplum Destekli Polislik (Vol. 9, pp. 8–29). Vol. 9, pp. 8–29. İDEALKENT.
MLA
KOPYALA
Salih Zeki HAKLI. Kent Güvenliğinde Cemaatleri/Toplulukları Harekete Geçirmek: Komüniteryanizm ve Toplum Destekli Polislik. no. 23, İDEALKENT, 2018, pp. 8–29.