Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tarih Dergisi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tarih Dergisi

SOĞUK SAVAŞ REKABETLERİ VE SATRANÇ

Yazarlar: Batuhan ALİŞOĞLU

Cilt 3 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 59 - 87

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Soğuk Savaş,Satranç,Bobby Fischer,Boris Spassky,Propaganda,Rekabet

Özet: Soğuk Savaş, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında siyasi, askeri, bilimsel, kültürel, sportif gibi birçok alanda üstünlük mücadelesinin yaşandığı bir süreçtir. İki ülke, bu süreçte birçok unsuru propaganda malzemesi olarak kullanmıştır. Satranç da bunlardan biridir. Sovyetler Birliği, 1972 Dünya Satranç Şampiyonası’na kadar olan tüm dünya şampiyonluklarını elde ederek bu alanda büyük bir üstünlük elde etmiştir. Bobby Fischer ile Boris Spassky arasında gerçekleşen bu şampiyona, hem dünya satranç tarihinde hem de Soğuk Savaş’ın kültürel rekabet ortamında bir dönüm noktası olarak görülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasındaki ideolojik rekabet ortamında satrancın kullanılışını ve bu doğrultuda gelişen olayları araştırmayı amaçlayan bu makalede, konu hakkındaki nitelikli çalışmalar incelenmiş ve iki ülke arasındaki rekabet ortamında satrancın politik bir propaganda malzemesi olarak kullanıldığı tespit edilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={SOĞUK SAVAŞ REKABETLERİ VE SATRANÇ}, volume={3}, number={59–87}, publisher={Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tarih Dergisi}, author={Batuhan ALİŞOĞLU}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Batuhan ALİŞOĞLU. (2020). SOĞUK SAVAŞ REKABETLERİ VE SATRANÇ (Vol. 3). Vol. 3. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tarih Dergisi.
MLA
KOPYALA
Batuhan ALİŞOĞLU. SOĞUK SAVAŞ REKABETLERİ VE SATRANÇ. no. 59–87, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tarih Dergisi, 2020.