Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences

Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences

Biyobozunur plastiğin mineralizasyonuna evsel arıtma çamurunun etkisi

Yazarlar: Nurgül UZUNBOY, Cafer TÜRKMEN

Cilt 3 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 83 - 92

Konular:Kimya, Ortak Disiplinler, Çevre Bilimleri, Ziraat

Anahtar Kelimeler:Polilaktik asit,Biyoplastik,Arıtma çamuru,Toprak,Biyobozunma

Özet: Bu çalışma; Polilaktik asit bazlı biyobozunur bir plastik materyalin toprak ortamında bozunum sürecine kentsel arıtma çamurunun etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada; Arıtma çamurunun katı atıkların kontrolü yönetmeliğince izin verilen miktarı, bu miktarın yarısı ve iki katı, 1:1oranı (%50 toprak:%50 arıtma çamuru) ile arıtma çamuru uygulanmayan (kontrol) dozu olmak üzere beş doz belirlenmiş ve biyobozunur plastik levhalarla birlikte toprağa uygulanmıştır. Dört aylık inkübasyonun 15’er günlük periyotlarında örneklemeler yapılarak biyobozunur plastik levhalardaki kütle kayıpları belirlenmiş, alınan toprak örneklerinde amonyum (NH4+) ve nitrat (NO3¯ ), mikroorganizma sayıları, üreaz ve katalaz enzimi analizleri yapılmıştır. Elde edilen verilere göre biyobozunur plastik levhalardaki kütle kaybı örnekleme zamanına ve çamur dozlarına göre önemli miktarlarda değişmiştir (p≤0.01). Son örnekleme zamanındaki “1:1” arıtma çamuru uygulanan biyobozunur plastik levhalardaki kütle kaybıfazla olmuştur. Topraktaki mikroorganizma sayıları üzerine örnekleme zamanı ile arıtma çamuru dozlarının birlikte etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmazken, faktörlerin bağımsız etkileri önemli bulunmuştur (p≤0.05). Arıtma çamurunun miktarı arttıkça mikroorganizma sayılarında artışlar gözlemlenmiştir. Toprak örneklerinde incelenen NH4+ ve NO3¯ miktarları ile üreaz ve katalaz enzim aktivitelerine uygulanan arıtma çamuru ve inkübasyon zamanının birlikte etkisi önemli olmuştur (p<0.05). Uygulanan çamur dozları arttıkça NH4+, NO3¯, üreaz ve katalaz enzim aktivitelerinde artış görülürken, inkübasyon zamanı ilerledikçe incelenen özelliklerin tümünde azalma görülmüştür. Bu inkübasyon çalışmasından elde edilen sonuçlara göre evsel atıksu arıtma çamurları ile biyobozunur plastikler birlikte depolanabilir. Bu işlem biyoplastiklerin geri kazanım sorunlarının giderimine kadar kentlerde düzenli katı atık deponi alanlarında uygulanabilir. Bu tür araştırmalar çeşitli organik atıklarla arazi şartlarındaki düzenli deponi alanlarında yapılmalı ve yaygınlaştırılmalıdır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Biyobozunur plastiğin mineralizasyonuna evsel arıtma çamurunun etkisi}, volume={3}, number={83–92}, publisher={Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences}, author={Nurgül UZUNBOY,Cafer TÜRKMEN}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Nurgül UZUNBOY,Cafer TÜRKMEN. (2020). Biyobozunur plastiğin mineralizasyonuna evsel arıtma çamurunun etkisi (Vol. 3). Vol. 3. Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences.
MLA
KOPYALA
Nurgül UZUNBOY,Cafer TÜRKMEN. Biyobozunur Plastiğin Mineralizasyonuna Evsel Arıtma Çamurunun Etkisi. no. 83–92, Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences, 2020.