Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences

Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences

Melissa officinalis L. kallus kültürlerinin antoksidan özellikleri

Yazarlar: Aykut TOPDEMİR, Nazmi GÜR, Zümre DEMİR

Cilt 1 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 12 - 15

Konular:Fen

Anahtar Kelimeler:Melissa officinalis L,Kallus,Antioksidan.

Özet: Melissa officinalis L., Labitae familyasından, Akdeniz bitkisi olup  limon kokuludur. Melisa 60-100 cm arasında bitki boyu oluşturan çok yıllık otsu bir bitkidir. Hoş kokusu nedeniyle uzun zamandır bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Arıcılıkta oğul ekmede etkili olduğu için, halk arasında bu bitkiye oğul otu da denilmektedir. Sitral,stranellal,linalol ve pinemi içeren uçucu yağlar ile flavonoid ve reçine içerdiğinden dolayı tıbbi ve aromatik bir bitkidir. Çalışmamızda antoksidan özelliği olduğu da daha önce yapılan çalışmalarla belirlenmiş olan bu bitkiden, in vitro olarak üretilen kallusların antioksidan aktivitesi belirlenmiştir. Explant kaynağı olarak Melissa officinalis L. nodları kullanılmıştır. Nodlar Murashige Skoog besiyerinde kallus oluşumu için farklı bitki büyüme düzenleyici kombinasyonları ile teşvik edilmiştir. Sonuçta oluşan kallusların antioksidan aktivitesi ABTS yöntemi ile belirlenmiş ve sonuçlar “TEAC (troloks eşdeğer antioksidan kapasite) eşdeğeri” olarak verilmiştir. En yüksek antioksidan kapasite (0.365 mmol/L), 1.5 mg/L 2,4-D + 1 mg/L PİC + 0.5 mg/L KİN ile indüklenmiş kalluslarda görülmüştür. En düşük değer ise (0.191 mmol/L), 1.5 mg/L 2,4-D + 0.5 mg/L BAP ile teşvik edilmiş kalluslardan elde edilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Melissa officinalis L. kallus kültürlerinin antoksidan özellikleri}, volume={1}, number={12–15}, publisher={Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences}, author={Aykut TOPDEMİR,Nazmi GÜR,Zümre DEMİR}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Aykut TOPDEMİR,Nazmi GÜR,Zümre DEMİR. (2018). Melissa officinalis L. kallus kültürlerinin antoksidan özellikleri (Vol. 1). Vol. 1. Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences.
MLA
KOPYALA
Aykut TOPDEMİR,Nazmi GÜR,Zümre DEMİR. Melissa Officinalis L. Kallus Kültürlerinin Antoksidan Özellikleri. no. 12–15, Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences, 2018.