Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences

Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences

Polimer/Biyoaktif Cam Çözeltilerinin Reolojik Karakterizasyonlarının Yapılması ve Nanokompozit Malzeme Üretimi

Yazarlar: Melek EROL TAYGUN, Gül HATİNOĞLU, Aybüge Pelin ÖZTÜRK, Nuray YERLİ, Saye KÜÇÜKBAYRAK

Cilt 1 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 1 - 6

Konular:Mühendislik, Kimya

Anahtar Kelimeler:Reoloji,Polimer,Biyoaktif Cam

Özet: Nanoteknoloji fizik, kimya, ilaç, elektronik, bilgisayar, malzeme, tekstil ve tıp alanında kullanıldığı gibi, gıda ve ziraat alanlarında da uygulanmaktadır. Nanoteknolojik çalışmalarda nanolifler, çapları 100 nanometrenin altında olan yapılar olarak ifade edilmektedir. Nanolifler, farklı yöntemler ile üretilebilmektedir. En yaygın olan yöntem elektrospinning (elektrodöndürme) yöntemi ile nanolif üretim tekniğidir. Bu teknik ile üretilen nanolifler, gıda ve doku mühendisliği gibi uygulama alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Nanolif üretiminde yaygın olarak sentetik polimerler ve doğal biyopolimerler kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, elektrospinning yönteminin uygulanması ile doku mühendisliği veya gıda mühendisliği gibi farklı alanlarda kullanılabilecek polimer/cam nanokompozit malzeme üretiminin gerçekleştirilmesidir. Bu amaçla, öncelikle hazırlanacak polimer çözeltilerinin reolojik karakterizasyonu yapılmıştır. Gerçekleştirilen deneyler ile jelatin/Polikaprolakton (PCL) çözeltisinde çözücü olarak kullanılan asetik asit ve formik asitin derişiminin, jelatin/PCL/aljinat çözeltisinde aljinat derişiminin ve jelatin/PCL ile jelatin/PCL/aljinat çözeltilerine biyoaktif cam ilavesinin reolojik özelliklere etkisi incelenmiştir. Jelatin/PCL, Jelatin/PCL/aljinat çözeltileri, biyoaktif cam ilaveli jelatin/PCL ve jelatin/PCL/Aljinat çözeltilerinin Newtonian tipi akışkan olduğu saptanmıştır. Reolojik karakterizasyonu yapılan bu çözeltilerin elektrospinning cihazı yardımı ile nanokompozit malzeme üretimi gerçekleştirilmiş ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) çalışmaları ile morfolojileri incelenmiştir. Gıda ambalaj maddesi olarak kullanımı için, biyoaktif cam ilavesiz %100 formik asit kullanılarak oluşturulan jelatin/PCL nanokompozit yapınınuygun olduğuna karar verilmiştir. Buna göre seçilen nanolifin ortalama çapı 315 nm’dir. Kemik doku mühendisliğinde kullanılmak üzere biyoaktif cam ilaveli numuneler tercih edilmiştir. Bu amaç için, ağırlıkça %5 biyoaktif cam içeren jelatin/PCL nanolifi seçilmiştir. Seçilen nanolifin ortalama çapı 480 nm’dir. Yapılan çalışmalar sonucunda, üretilen nanoliflerin hem kemik doku mühendisliği hem de gıda mühendisliği alanlarında kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Polimer/Biyoaktif Cam Çözeltilerinin Reolojik Karakterizasyonlarının Yapılması ve Nanokompozit Malzeme Üretimi}, volume={1}, number={1–6}, publisher={Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences}, author={Melek EROL TAYGUN,Gül HATİNOĞLU,Aybüge Pelin ÖZTÜRK,Nuray YERLİ,Sadriye KÜÇÜKBAYRAK}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Melek EROL TAYGUN,Gül HATİNOĞLU,Aybüge Pelin ÖZTÜRK,Nuray YERLİ,Sadriye KÜÇÜKBAYRAK. (2018). Polimer/Biyoaktif Cam Çözeltilerinin Reolojik Karakterizasyonlarının Yapılması ve Nanokompozit Malzeme Üretimi (Vol. 1). Vol. 1. Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences.
MLA
KOPYALA
Melek EROL TAYGUN,Gül HATİNOĞLU,Aybüge Pelin ÖZTÜRK,Nuray YERLİ,Sadriye KÜÇÜKBAYRAK. Polimer/Biyoaktif Cam Çözeltilerinin Reolojik Karakterizasyonlarının Yapılması ve Nanokompozit Malzeme Üretimi. no. 1–6, Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences, 2018.