Akademik MATBUAT
Yazarlar: Duran CANKÜL, Serpil KAYA, Işıl CANKÜL
Konular:Sosyal
Anahtar Kelimeler:Turist Rehberi,Restoran Seçimi,Restoran,Turizm.
Özet: Bu araştırma turist rehberlerinin deneyimleri çerçevesinde turistlerin restoran seçimini yaparken göz önünde bulundurdukları kriterleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik araştırma türü kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını Türkiye’nin farklı yerlerinde görev yapan turist rehberleri oluşturmaktadır. Veriler nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme tekniği aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen verilere betimsel analiz uygulanmıştır. Analiz sonuçları turist rehberlerinin en önemli kriterinin daha önceki deneyimi olduğunu göstermektedir. Deneyimlerinden yola çıkan turist rehberleri, turist grubunun yaşları, statüleri ve gelirleri doğrultusunda restoran seçimlerini daraltmaktadır. Ayrıca turist rehberleri misafir memnuniyetinin komisyonla kıyaslanamayacağını ifade ederek komisyon kriterini önemsememektedir. Diğer taraftan restoranın fiziki yeterliliği önemli bir kriterken, restoranın otantikliği ve restoranda yer alan fiyatlar diğer kriterlere göre daha az etkilidir.