Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi

Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi

Koroner Arter Hastalığı Şiddeti ve Trombosit Agregasyonu

Yazarlar: Gülsel AYAZ, Bilgehan KARADAĞ, Mehmet GÜVEN, Gönül KANIGÜR, Ahmet DİRİCAN, Barış İLERİGELEN, Turgut ULUTİN

Cilt 4 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 13 - 19

Konular:Tıp

DOI:10.26650/JARHS2021-843387

Anahtar Kelimeler:Trombosit,Koroner Arter hastalığı,ADP,Trombosit Agregasyonu

Özet: Amaç: Koroner Arter Hastalığı (KAH), çoğunlukla ateroskleroz sebebiyle kalbi besleyen damarların daralması veya tıkanması ile ortaya çıkmaktadır. Ateroskleroz patogenezinde aterosklerotik risk faktörlerinin yanı sıra inflamasyon, endotel disfonksiyonu ve buna bağlı olarak trombosit aktivasyonu sıklıkla görülmektedir. KAH’da trombosit fonksiyonlarını araştıran çalışmalar olmasına rağmen, hastalık şiddeti ile trombosit aktivasyonu arasındaki ilişkiye dair çalışmalar kısıtlıdır. Bu çalışmada, tıkalı damar sayısı ile trombosit fonksiyonları arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Koroner anjiyografi ile damar tıkanıklığı tespit edilen KAH olguları, hastalık şiddetine göre 3 alt gruba ayrıldı. Işık geçirgenliği agregometri (LTA) yöntemi ile KAH ve sağlıklı kontrollere adenozindifosfat (ADP) uyaranı ile trombosit agregasyon testi uygulandı. Trombosit agregasyon testinin sonuçları, agregasyon kurbu eğimi ohm (Ώ) ve agregasyonun maksimum kapsamı yüzde (%) Amplitüd olarak hesaplandı. Bulgular: Trombosit agregasyon testinde KAH agregasyon eğim değerleri (116,90±28,21a ) kontrole göre (113,90±35,16a ) yüksek olmasına rağmen aralarında istatistiksel olarak bir farklılık yoktur (p=0,526a ). (%) Amplitüd değerleri kontrol grubunda (74,73±30,71a ), KAH grubuna göre (66,51±25,18a ) yüksek olmasına rağmen aralarında istatistiksel olarak anlamlılık bulunmamaktadır (p=0,056a ). KAH alt gruplarının agregasyon eğim (Ώ) ve (%) Amplitüd değerleri arasında istatistiksel olarak bir fark saptanmamıştır (Eğim (Ώ) p=0,461b , (%) Amplitüd p=0,140c ). Sonuç: KAH olgularında, ADP aracılı agregasyon testi sonuçlarını hastalık şiddetine göre değerlendirdiğimiz bu çalışmada, damar tıkanıklığı sayısı ile agregasyon testi sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Koroner Arter Hastalığı Şiddeti ve Trombosit Agregasyonu}, volume={4}, number={13–19}, publisher={Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi}, author={Gülsel AYAZ,Bilgehan KARADAĞ,Mehmet GÜVEN,Gönül KANIGÜR,Ahmet DİRİCAN,Barış İLERİGELEN,Turgut ULUTİN}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Gülsel AYAZ,Bilgehan KARADAĞ,Mehmet GÜVEN,Gönül KANIGÜR,Ahmet DİRİCAN,Barış İLERİGELEN,Turgut ULUTİN. (2021). Koroner Arter Hastalığı Şiddeti ve Trombosit Agregasyonu (Vol. 4). Vol. 4. Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi.
MLA
KOPYALA
Gülsel AYAZ,Bilgehan KARADAĞ,Mehmet GÜVEN,Gönül KANIGÜR,Ahmet DİRİCAN,Barış İLERİGELEN,Turgut ULUTİN. Koroner Arter Hastalığı Şiddeti ve Trombosit Agregasyonu. no. 13–19, Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi, 2021.