Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi

Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi

Cerrahi Kliniklerinde Yatan Hastaların Anksiyete ve Depresyon Düzeylerinin Belirlenmesi

Yazarlar: Fadime GÖK, Filiz KABU HERGÜL HERGÜL

Cilt 3 , Sayı 3 , 2020 , Sayfalar 195 - 206

Konular:Tıp

Anahtar Kelimeler:Cerrahi Hasta,Depresyon,Anksiyete,Hemşirelik

Özet: Amaç: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırmanın amacı, cerrahi kliniklerinde yatan hastaların anksiyete ve depresyon düzeylerinin belirlenmesi ve ilişkili olabilecek faktörlerin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın başlangıcında evren bilinmediği için örneklem sayısı “evreni bilinmeyen örneklem formülü” ile hesaplandı. Çalışmanın örneklemi bu yöntemle 740 hasta olarak hesaplanmış olup, çalışmanın planlandığı sürenin (Şubat 2015 – Eylül 2015) sonuna kadar çalışma sürdürüldü. Bu sürenin sonunda 774 hasta çalışmaya dahil edildi. Veriler hastaların sosyo-demografik verilerinin yer aldığı “Tanıtıcı Özellikler Formu” ve “Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği” aracılığıyla toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, sayı, yüzde, Kruskal-Wallis, Independent- Sample T Testi ve One- Way ANOVA testi kullanıldı. Bulgular: Hastalarıngenci 18,büyüğü 95, ortalama 54,81±17,77 yaşında olup,az 1çok 150, Medyan:8,31, 1R:6 gündür hastanede yatmaktadır. Hastaların %54,1’i erkek, %50,3’ü ilkokul mezunu, %35,3’ü ev hanımıdır. Hastaların Hastane Anksiyete Ölçeği’nden ortalama 7,96±4,27, Hastane Depresyon Ölçeği’nden ortalama 7,95±4,47 puan aldığı saptandı. İleri yaş grubunda olan, okur-yazar olmayan, hastanede uzun süre kalan, kronik hastalığı olan, hemşirelik bakımından memnun olmayan, ekonomik durumu kötü olan ve sosyal güvencesi olmayan hastaların hem anksiye düzeyleri, hem de depresyon düzeyleri daha yüksek olarak bulundu. Hastaların medeni durumları, yaşadığı yer, tedavi gördüğü hastane/klinik, hastanede yatma ve ameliyat olma deneyimi, kanser tanısı alma durumu, ameliyat öncesi /sonrası dönem, sağlık personeli ile iletişim kurabilme, hastalığı hakkında bilgi alma, destek alma ve gereksinimlerinin karşılanması durumu ile anksiyete ve depresyon düzeyi puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı saptandı (p>0.05). Sonuç: Hastaların anksiyete puan ortalaması ölçek kesme puanının altında, depresyon puan ortalaması ise ölçek kesme puanının üstündedir. Sonuç olarak çalışmamızda cerrahi hastaların depresyon açısından risk altında olduğu belirlenmiştir. Cerrahi birimlerde çalışan hemşirelerin bu riskleri göz önünde bulundurarak bakımlarını planlamaları ile hasta bakım kalitesinin artacağı düşünülmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Cerrahi Kliniklerinde Yatan Hastaların Anksiyete ve Depresyon Düzeylerinin Belirlenmesi}, volume={3}, number={195–206}, publisher={Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi}, author={Fadime GÖK,Filiz KABU HERGÜL HERGÜL}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Fadime GÖK,Filiz KABU HERGÜL HERGÜL. (2020). Cerrahi Kliniklerinde Yatan Hastaların Anksiyete ve Depresyon Düzeylerinin Belirlenmesi (Vol. 3). Vol. 3. Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi.
MLA
KOPYALA
Fadime GÖK,Filiz KABU HERGÜL HERGÜL. Cerrahi Kliniklerinde Yatan Hastaların Anksiyete ve Depresyon Düzeylerinin Belirlenmesi. no. 195–206, Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi, 2020.