Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi

Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi

Akraba Dışı Kordon Kanı Kaynaklı Kök Hücre Transplantasyonu Retrospektif Analizi

Yazarlar: Ayşe EROL, Demet KIVANÇ, Medha SÜLEYMANOĞLU, Fatma Savran OĞUZ

Cilt 3 , Sayı 3 , 2020 , Sayfalar 148 - 156

Konular:Temel Bilimler, Tıp

Anahtar Kelimeler:Hematopoietik Kök Hücre,Kordon Kanı,HLA,Transplantasyon

Özet: Amaç: Hematolojik malign ve malign olmayan hastalıkların tedavisinde hematopoietik kok hucre transplantasyonu (HKHT) icin özellikle çocuk hastalarda kordon kanı kok hucreleri uygulanmaktadır. Çalışmamızda İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası aracılığı ile kordon kanı transplantasyonu uygulanan alıcı ve vericilerin HLA uyumu ve hastaların sağ kalım açısından retrospektif analizlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 2008 ve 2014 yılları arasında göbek kordon kanı hematopoietik kök hücre kaynağı kullanılarak transplantasyonu gerçekleştirilen 102 vaka, retrospektif olarak analiz edilmiştir. Kordon kanı tarama başvuruları İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Kemik İliği Bankası aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Kordon kanı taramasından transplantasyon işlemine kadar geçen süre ortalama 45 gün (11-113 gün) olmuştur. Hastaların ortalama yaşları 42,48±2,8 ay (1-192 ay), erkek-kadın oranı 64/38'dir. Bu grup içindeki vakaların tanıları SCID (n=23), AML (n=13), osteopetroz (n=10), ALL (n=10) ve diğer hastalıklardır (n=46). Kordon kanı transplantasyonu gerçekleştirilen 102 vakadan (%53), HLA-A veya -B antijen uyumsuzluğu; 9 vakada (%9) HLA-DR uyumsuzluğu, 1 vakada (%1) HLA-B veya -DR antijen uyumsuzluğu varken 38 vakada (%37) HLA -A, -B, -DR lokusları tam uyumlu idi. HKHT'den sonra kordon kanı ile tam uyumlu hastaların genel sağ kalım oranı %81,5 (n=31/38) iken Sınıf-I HLA antijen uyumsuzluğu olan hastaların genel sağ kalım oranı %48,1 (26/54), Sınıf-II HLA antijen uyumsuzluğu olan hastalarınki ise %22,2 (2/9) idi. Sonuç: Çalışmamızda 6/6 HLA uyumlu kordon kanından gerçekleştirilen transplantasyonların hastaların genel sağ kalımı üzerinde önemli etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda, özel kordon bankaları dışında, akraba dışı kordon kanı transplantasyonları için resmi kordon kanı bankaları kurulması suretiyle Türkiye'deki kordon kanı transplantasyonu sayısı arttırılabilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Akraba Dışı Kordon Kanı Kaynaklı Kök Hücre Transplantasyonu Retrospektif Analizi}, volume={3}, number={148–156}, publisher={Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi}, author={Ayşe EROL,Demet KIVANÇ,Medha SÜLEYMANOĞLU,Fatma Savran OĞUZ}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Ayşe EROL,Demet KIVANÇ,Medha SÜLEYMANOĞLU,Fatma Savran OĞUZ. (2020). Akraba Dışı Kordon Kanı Kaynaklı Kök Hücre Transplantasyonu Retrospektif Analizi (Vol. 3). Vol. 3. Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ayşe EROL,Demet KIVANÇ,Medha SÜLEYMANOĞLU,Fatma Savran OĞUZ. Akraba Dışı Kordon Kanı Kaynaklı Kök Hücre Transplantasyonu Retrospektif Analizi. no. 148–156, Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi, 2020.