Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi
Yazarlar: İlkay Sinem ARAS, Ömer ÇETİN
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Anahtar Kelimeler: Sosis,Salmonella,Escherichia coli,Staphylococcus aureus,Koliform
Özet: Bu çalışmada, İstanbul ilinde market ve semt pazarlarında satışa sunulan sosis numunelerinin mikrobiyolojik kalitelerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu nedenle ambalajlı ve ambalajsız satılan 150 adet sosis örneği (75 adet ambalajlı, 75 adet ambalajsız) toplanmıştır. Örnekler Toplam Mezofil Aerob Bakteri (TMAB), Koliform, Escherichia coli (E.coli), Staphylococcus aureus (S.aureus), Anaerob sporlu bakteri ve küf-maya sayısı ve Salmonella spp. varlığı yönünden incelenmiştir. Ayrıca örneklerin pH düzeyleri de belirlenmiştir. Çalışmamızın sonucunda, ambalajsız olarak satışa sunulan sosislerin mikrobiyolojik kalitelerinin iyi durumda olmadığı, 2 numunenin Salmonella içermesinden dolayı Türk Gıda Kodeksine (TGK) uymadığı ve bundan dolayı halk sağlığını tehdit edebileceği, ambalajlı ürünlerin ise daha iyi durumda olduğu değerlendirilmiştir.