Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi

Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi

Piyasada Satışa Sunulan Sosislerin Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi

Yazarlar: İlkay Sinem ARAS, Ömer ÇETİN

Cilt 2 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 10 - 17

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Anahtar Kelimeler: Sosis,Salmonella,Escherichia coli,Staphylococcus aureus,Koliform

Özet: Bu çalışmada, İstanbul ilinde market ve semt pazarlarında satışa sunulan sosis numunelerinin mikrobiyolojik kalitelerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu nedenle ambalajlı ve ambalajsız satılan 150 adet sosis örneği (75 adet ambalajlı, 75 adet ambalajsız) toplanmıştır. Örnekler Toplam Mezofil Aerob Bakteri (TMAB), Koliform, Escherichia coli (E.coli), Staphylococcus aureus (S.aureus), Anaerob sporlu bakteri ve küf-maya sayısı ve Salmonella spp. varlığı yönünden incelenmiştir. Ayrıca örneklerin pH düzeyleri de belirlenmiştir. Çalışmamızın sonucunda, ambalajsız olarak satışa sunulan sosislerin mikrobiyolojik kalitelerinin iyi durumda olmadığı, 2 numunenin Salmonella içermesinden dolayı Türk Gıda Kodeksine (TGK) uymadığı ve bundan dolayı halk sağlığını tehdit edebileceği, ambalajlı ürünlerin ise daha iyi durumda olduğu değerlendirilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Piyasada Satışa Sunulan Sosislerin Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi}, volume={2}, number={10–17}, publisher={Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi}, author={İlkay Sinem ARAS,Ömer ÇETİN}, year={2019} }
APA
KOPYALA
İlkay Sinem ARAS,Ömer ÇETİN. (2019). Piyasada Satışa Sunulan Sosislerin Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi (Vol. 2). Vol. 2. Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi.
MLA
KOPYALA
İlkay Sinem ARAS,Ömer ÇETİN. Piyasada Satışa Sunulan Sosislerin Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi. no. 10–17, Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi, 2019.