İran ve Turan Tarihi Araştırmaları Dergisi

İran ve Turan Tarihi Araştırmaları Dergisi

10. ASRA KADAR AFGANİSTAN’DA TÜRK VARLIĞI

Yazarlar: Ali AHMETBEYOĞLU

Cilt 3 , Sayı 5 , 2020 , Sayfalar 14 - 23

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Sakalar,Akhunlar,Göktürkler

Özet: Afganistan, Orta Asya’nın güneye açılan en önemli kapısı ve güneye Hindistan’a inen yolların kesişme noktasıdır. Bu konumu Afganistan’ı tarih boyunca çeşitli orduların istila ve işgaline maruz bırakmıştır. Coğrafi özelliklerinden dolayı ilk defa M.Ö. 500’lü yıllarda İran hükümdarı Daru tarafından işgal edilen bölge, iki asra yakın İranlılar’ın elinde kalmıştır. Büyük İskender’in ordularının işgali (M.Ö. 331), Grek asıllı Baktriana Devleti’nin hâkimiyetinden sonra (M.Ö. 187) Afganistan’da Türk asıllı oldukları iddia edilen İskitler olarak bilinen Sakalar ( 50-125), Kuşanlar (125-480), 480 yıllarından sonra ise Akhunlar hüküm sürmüşlerdir. Bir Türk kavmi olan Akhunlar buralarda bir asır devam eden bir devlet tesis etmişlerdir. Bu gün Afganistan’da yaşayan Halaçlar bunlardan neş’et etmişlerdir. Afganistan Türk kültürü ve tarihi için yabancı olmayan stratejik coğrafyadır. Aynı zamanda Doğu ve Batı Türkistan’a açılan önemli bir kapı konumundadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={10. ASRA KADAR AFGANİSTAN’DA TÜRK VARLIĞI}, volume={3}, number={14–23}, publisher={İran ve Turan Tarihi Araştırmaları Dergisi}, author={Ali AHMETBEYOĞLU}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Ali AHMETBEYOĞLU. (2020). 10. ASRA KADAR AFGANİSTAN’DA TÜRK VARLIĞI (Vol. 3). Vol. 3. İran ve Turan Tarihi Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ali AHMETBEYOĞLU. 10. ASRA KADAR AFGANİSTAN’DA TÜRK VARLIĞI. no. 14–23, İran ve Turan Tarihi Araştırmaları Dergisi, 2020.