Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi

Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi

Hemşirelerin Koronavirüs Korku Düzeylerini Etkileyen Faktörler

Yazarlar: Mustafa DURMUŞ, Oktay Ferdi YILDIZ, Hasan KÖSE

Cilt 4 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 189 - 196

Konular:Hemşirelik

DOI:10.38108/ouhcd.838675

Anahtar Kelimeler:COVID-19,CORONAVIRUS,FEAR,NURSE

Özet: Amaç: Bu çalışma, COVID-19 salgını süresi içinde hemşirelerin koronavirüs korku düzeylerini ve bu düzeyi etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 1-30 Haziran 2020 tarihleri arasında Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan iki devlet hastanesinde çalışan hemşireler ile yürütülmüştür. Bu çalışmada evrenden örneklem seçimine gidilmeyerek tüm hemşirelere ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma örneklemini %95 güven aralığında 420 hemşire olarak hesaplanmış, 421 hemşire ile tamamlanmıştır. Veriler Google Formlar ile toplanmış, hemşireler ile link paylaşılmıştır. hazırlanarak hemşirelere gönderilen bağlantı adresi ile toplanmıştır. Veri toplamada “Sosyo demografik Bilgi Formu ” ve ‘’Koronavirüs Korku Ölçegi (C19P-S)’’ kullanılmıştır. Araştırma için etik kurul onayı alındıktan sonra veriler toplanmıştır. Verilerin değerlendirmesinde frekans, yüzdelik hesaplama, bağımsız gruplarda t testi ve one way Anova testi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin toplam koronavirüs korku düzeyleri (53.09±13.62) ile sosyal korku düzeyleri (14.36±4.13) orta seviyededir. Psikolojik korku düzeylerinin (19.14±4.91) ortalamanın üstünde olduğu belirlenmiştir. Somatik (10.56±3.84) ve ekonomik (9.01±2.85) koronavirüs korku düzeylerinin ortalamanın altında olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin cinsiyet, eğitim durumları, gelir durumları, riskli birimlerde görev alma durumları, koronavirüsün kısa sürede biteceğine inançları ile koronavirüs korku düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Sonuç olarak bu çalışmada kadınların, gelir düzeyi düşük olanların ve COVID-19 birimlerinde çalışan hemşirelerin koronavirüs korkularının daha yüksek olduğu tespit edildi. Hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve hemşirelere yönelik salgın ve krizlere yönelik baş etme eğitimlerine daha fazla yer verilmesi önerilmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Hemşirelerin Koronavirüs Korku Düzeylerini Etkileyen Faktörler}, volume={4}, number={189–196}, publisher={Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi}, author={Mustafa DURMUŞ,Oktay Ferdi YILDIZ,Hasan KÖSE}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Mustafa DURMUŞ,Oktay Ferdi YILDIZ,Hasan KÖSE. (2021). Hemşirelerin Koronavirüs Korku Düzeylerini Etkileyen Faktörler (Vol. 4). Vol. 4. Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Mustafa DURMUŞ,Oktay Ferdi YILDIZ,Hasan KÖSE. Hemşirelerin Koronavirüs Korku Düzeylerini Etkileyen Faktörler. no. 189–196, Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi, 2021.