Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi

Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi

Hemşirelik Öğrencilerinin Tıbbi Atık Yönetimine İlişkin Bilgi Düzeyleri

Yazarlar: Nuray TURAN, Gülsün ÖZDEMİR AYDIN, Hatice KAYA, Türkinaz ATABEK AŞTI, Gayenur AKSEL, Arzu YILMAZ

Cilt 2 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 11 - 21

Konular:Hemşirelik

Anahtar Kelimeler:Hemşirelik,Öğrenci,Tıbbi atık

Özet: Amaç: Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinin hastanede meydana gelen tıbbi atıkların sınıflandırılması ve yönetimi konusundaki bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı türde planlandı. Yöntem: Araştırmanın evrenini İstanbul’da bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Hemşirelik Bölümü’nde 2015-2016 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören ve klinik uygulamaya çıkan 104 öğrenci; örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden 85 (%81.7)  öğrenci oluşturdu. Veriler; Öğrenci Bilgi Formu ve Tıbbi Atıkların Sınıflandırılması ve Yönetimi Bilgi Değerlendirme Formu aracılığı ile toplandı. Elde edilen veriler, bilgisayarda uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalamasının 21.90±0.15, %92.9’unun kız, %47.1’inin daha önce tıbbi atık ve yönetimine ilişkin bilgi aldığı saptandı. %54.1’i tehlikeli atık simgesini, %89.4’ü tıbbi atık torbasının rengini doğru yanıtladı. Hemşirelik öğrencilerinin %56.5’i evsel nitelikli atıkları, %54.1’i kontamine olmamış serum ve ilaç şişelerini mavi çöp torbasına, %89.4’ü enfekte hasta ile temas eden evsel atıkları kırmızı çöp torbasına atması gerektiğini doğru bildi. öğrencilerinin %55.3’ü hasta ile temas eden enjektörlerin iğne ucu kapatılmadan kutuya atılması gerektiğini, %57.6’sı bu kutuların 3/4’ten daha fazla doldurulmaması gerektiğini doğru ifade etti. 20 yaş ve üzerinde olan öğrencilerin kontamine olmamış serum ve ilaç şişelerinin atıldığı torbaları, tehlikeli atık simgesini bilme oranları, 20 yaşın altında olanlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı (p<0.01) Sonuç: Hemşirelik öğrencilerin tıbbi atıkların sınıflandırılması ve yönetimi konusunda bilme durumlarına yönelik bilgiye gereksinimlerinin olduğu görüldü. Ayrıca bireysel özelliklerinin (yaş, sınıf, tıbbi atık yönetimine ilişkin eğitim alma) tıbbi atıkların sınıflandırılması ve yönetimi konusunu bilme durumlarını etkilediği belirlendi. Bilgi tutum ve davranış geliştirmek için, hemşirelik müfredatlarında bu konulara daha fazla yer verilmesi önerilebilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Hemşirelik Öğrencilerinin Tıbbi Atık Yönetimine İlişkin Bilgi Düzeyleri}, volume={2}, number={11–21}, publisher={Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi}, author={Nuray TURAN,Gülsün ÖZDEMİR AYDIN,Hatice KAYA,Türkinaz ATABEK AŞTI,Gayenur AKSEL,Arzu YILMAZ}, year={2019} }
APA
KOPYALA
Nuray TURAN,Gülsün ÖZDEMİR AYDIN,Hatice KAYA,Türkinaz ATABEK AŞTI,Gayenur AKSEL,Arzu YILMAZ. (2019). Hemşirelik Öğrencilerinin Tıbbi Atık Yönetimine İlişkin Bilgi Düzeyleri (Vol. 2). Vol. 2. Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Nuray TURAN,Gülsün ÖZDEMİR AYDIN,Hatice KAYA,Türkinaz ATABEK AŞTI,Gayenur AKSEL,Arzu YILMAZ. Hemşirelik Öğrencilerinin Tıbbi Atık Yönetimine İlişkin Bilgi Düzeyleri. no. 11–21, Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi, 2019.