Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Bülteni

Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Bülteni

GIDA GÜVENLİĞİ VE COVID-19

Yazarlar: Mustafa TAYAR

Cilt 11 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 61 - 71

Konular:Veteriner Hekimlik

DOI:10.38137/vetfarmatoksbulten.765700

Anahtar Kelimeler:Gıda,Gıda Güvenliği,COVID-19,Tek tıp

Özet: Özet İnsanlık İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yanabüyük biyolojik felaketlerinden birini yaşamaktadır. COVID-19 pandemisi, sadece bir sağlık sorunu olmaktan çıkmış; toplum, ekonomi, kültür, siyaset ve güvenlik bağlamında bir sorun haline gelmiştir. Henüz sonuçlarını kestirmek mümkün olmasa da salgının, uluslararası sistem için bir dönüm noktası olacağı yaygın bir kanıdır. COVID-19 pandemisi bir sağlık sorunu olmakla birlikte, birçok açıdan bir gıda güvenliği sorunudur. COVID-19, gastrointestinal sistem değil, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen, ortalama bir gıda tüketicisi bu konuda endişelidir . İnsanların COVID-19 virüsünü gıda veya gıda ambalajından almaları pek olası değildir. COVID-19 solunum yolu hastalığıdır ve birincil bulaşma yolu kişiden kişiye temas yoluyla ve enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında üretilen solunum damlacıkları ile doğrudan temas yoluyla olur. Solunum yolu hastalıklarına neden olan virüslerin gıda veya gıda ambalajı yoluyla bulaştığına dair kanıt yoktur. Koronavirüsler gıdalarda çoğalamaz; çoğalması için bir hayvana veya insan konakçıya gereksinim duyar. Gıda endüstrisi, gıda güvenliği risklerini yönetmek ve gıda kontaminasyonunu önlemek için Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktası (HACCP) ilkelerine dayanan Gıda Güvenliği Yönetim Sistemlerine sahip olmalıdır. Gıda güvenliği, ulusal güvenliğinönemli bileşenlerinden biridir. Gıda güvenliğinin ve yaşanacak öngörülmez şoklara karşı gıda elastikiyetinin sağlanması ulusal güvenlik için vazgeçilmez bir önceliktir.COVID-19 sonrası dünyada mevcut gıda sistemlerinde köklü değişiklikler yapılması gerektiği anlaşılmaktadır. COVID-19'un yayılmasını durdurmak ve sağlıklı kalmak için dünya çapında tek tp tek sağlık yönergeleri takip edilmelidir. Bilim kuruluşları ve devlet kurumlarının koordine çalışması ile salgın sona erecektir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={GIDA GÜVENLİĞİ VE COVID-19}, volume={11}, number={61–71}, publisher={Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Bülteni}, author={Mustafa TAYAR}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Mustafa TAYAR. (2020). GIDA GÜVENLİĞİ VE COVID-19 (Vol. 11). Vol. 11. Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Bülteni.
MLA
KOPYALA
Mustafa TAYAR. GIDA GÜVENLİĞİ VE COVID-19. no. 61–71, Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Bülteni, 2020.