Bilge International Journal of Science and Technology Research

Bilge International Journal of Science and Technology Research

Kanola (Brassica napus L.) saplarından üretilen yongalevhaların termal, yanma ve yüzey pürüzlülük özellikleri

Yazarlar: Gürcan GÜLER

Cilt 3 , Sayı 2 , 2019 , Sayfalar 114 - 120

Konular:Mühendislik

DOI:10.30516/bilgesci.596216

Anahtar Kelimeler:Canola,Particleboard,Surface roughness,TGA,Single source flame test

Özet: In this study, thermal, burning and surface roughness properties of particleboards obtained from the stalks of canola (Brassica napus L.), an herbaceous plant with oil seeds, were investigated. The experimental design of the boards consisted of 0, 25, 50, 75 and 100% mixtures of canola and pine (Pinus brutia Ten.) particles. Thermal analysis findings showed that the higher participation rate of canola particles offered the higher thermal stability of the produced boards. In addition, the results of the single source flame test supported the findings of thermal analysis. The burning trace on the boards decreased as the canola particles rate increased. As the ratio of canola particles increased in the production of the boards, surface roughness values ​​decreased. As a result of the study, it was found that the stalks of canola plant have the potential to be used as raw material in the production of thermal resistant boards to be used in dry conditions.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Kanola (Brassica napus L.) saplarından üretilen yongalevhaların termal, yanma ve yüzey pürüzlülük özellikleri}, volume={3}, number={114–120}, publisher={Bilge International Journal of Science and Technology Research}, author={Gürcan GÜLER}, year={2019} }
APA
KOPYALA
Gürcan GÜLER. (2019). Kanola (Brassica napus L.) saplarından üretilen yongalevhaların termal, yanma ve yüzey pürüzlülük özellikleri (Vol. 3). Vol. 3. Bilge International Journal of Science and Technology Research.
MLA
KOPYALA
Gürcan GÜLER. Kanola (Brassica Napus L.) Saplarından Üretilen Yongalevhaların Termal, Yanma ve Yüzey Pürüzlülük Özellikleri. no. 114–120, Bilge International Journal of Science and Technology Research, 2019.