Universal Journal of History and Culture

Universal Journal of History and Culture

Kültürel Bellek, Sözlü Kültürden Yazılı Kültüre Hatırlama

Yazarlar: Ayşe Nur LEBLEBİCİER

Cilt 1 , Sayı 2 , 2019 , Sayfalar 219 - 224

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Halkbilimsel,Hatırlama,Bellek

Özet: İlkçağdan günümüze kadar, insanların gündelik hayatında sıkça gerçekleştirdiği ve yaşamı kolaylaştırma imkanı sağlayan hatırlama/anımsama ediminin ne olduğu, bu eylemin nasıl gerçekleştiği, neyin hatırlanıp neyin hatırlanmadığı düşünürlerin tartışma konusu olmuştur. Günümüzde ise halen bu tartışmalar genellikle zaman, geçmiş, mekan ve bilhassa ‘bellek’ kavramları ekseninde ilerlemektedir. M.Emir İlhan’ın Aralık 2018’de yayımlanan ‘Kültürel Bellek/Sözlü Kültürden Yazılı Kültüre Hatırlama’ isimli kitabında ise bahsi geçen tartışmalar birey, toplum, kültür, dil, anlam, yorum ve tarih gibi mefhumlarla geniş bir irdelemeye tabii tutulmuştur. Fakat ülkemizde zaten ‘az’ çalışılmış bu alandaki verilerden farklı olarak İlhan, ‘hatırlama’ kavramına kendi deyimiyle ‘kültür bilimlerinin kazıbilimi’ olan halkbilimsel bir yaklaşımla çözüm önermiştir. Akabinde yazar, bellek çalışmalarına halkbiliminin de müdahil olacağı bir ‘gedik’ açmıştır. Bu yol, bellek konusunda hem birey hem toplum hem de kültür nazarında ele alınmasıyla çok daha kapsayıcı olacaktır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Kültürel Bellek, Sözlü Kültürden Yazılı Kültüre Hatırlama}, volume={1}, number={219–224}, publisher={Universal Journal of History and Culture}, author={Ayşe Nur LEBLEBİCİER}, year={2019} }
APA
KOPYALA
Ayşe Nur LEBLEBİCİER. (2019). Kültürel Bellek, Sözlü Kültürden Yazılı Kültüre Hatırlama (Vol. 1). Vol. 1. Universal Journal of History and Culture.
MLA
KOPYALA
Ayşe Nur LEBLEBİCİER. Kültürel Bellek, Sözlü Kültürden Yazılı Kültüre Hatırlama. no. 219–224, Universal Journal of History and Culture, 2019.