Spor Eğitim Dergisi

Spor Eğitim Dergisi

Sporun Sosyal Bütünleşme Üzerindeki Etkileri

Yazarlar: Feray KÜÇÜKBAŞ DUMAN

Cilt 4 , Sayı 3 , 2020 , Sayfalar 169 - 177

Konular:Spor Bilimleri

Anahtar Kelimeler:Spor,Sosyal Bütünleşme,Bisiklet

Özet: Sosyal bir varlık olan insanoğlu diğer insanlarla bir arada yaşamaya ve iletişim kurmaya ihtiyaç duymaktadır. Bireyin ilk olarak ailede başlayan sosyalleşmesi, zaman içerisinde genişleyerek yaşam boyu devam etmektedir. Spor, kişilerin gelişimini kolaylaştıran ve toplumsal bir kimlik kazanılmasında etkili yollardan biridir. Ayrıca sporun farklı kültürlerden insanları bir araya getirerek toplumsal uzlaşmaya katkı sağlayıcı bir özelliği de bulunmaktadır. Bu çalışma, sportif faaliyetlerin sosyal bütünlemeye olan etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, grup halinde bisiklet sürüşlerine katılmış kişilerde sporun sosyal bütünleşme anlamında sağladığı katkı ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışmanın örneklemini İstanbul ilinde değişik zamanlarda grup halinde günübirlik gerçekleştirilen bisiklet sürüşlerine katılmış 74 kişi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Sporda Sosyal Bütünleşme Ölçeği (SSBÖ) kullanılmıştır. Ölçek “kişisel gelişim”, “sosyalleşme”, “fiziksel fayda”, “bütünleşme”, “psikolojik gelişim”, “ahlaki gelişim” ve “duygusal gelişim” olmak üzere 7 alt boyuttan oluşmaktadır. Elde edilen veriler, katılımcıların Sporda Sosyal Bütünleşme Ölçeği’nden aldıkları toplam puan ile çeşitli demografik faktörler (cinsiyet, yaş, medeni durum, çocuk sahibi olma, eğitim düzeyi, çalışma durumu, sigara kullanımı, düzenli spor) arasındaki ilişkiler incelenerek “Bağımsız Gruplar t-Testi” ve “Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)” ile analiz edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre; katılımcıların Sporda Sosyal Bütünleşme Ölçeği puanlarının medeni durum ve düzenli spor yapma bakımından anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda, grup halinde yapılan bisiklet sürüş faaliyetlerinin sosyal bütünleşmeye katkı sağladığı ve bu katkının demografik özelliklere bağlı olarak değişkenlik gösterdiği saptanmıştır. Bu tespitten hareketle literatürde farklı spor etkinlikleri ve etkinliğe katılım sayısının da dikkate alındığı çalışmalar, sporun farklı dallarının sosyal bütünleşmeye etkisinin ölçülmesi konusunda yardımcı olacaktır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Sporun Sosyal Bütünleşme Üzerindeki Etkileri}, volume={4}, number={169–177}, publisher={Spor Eğitim Dergisi}, author={Feray KÜÇÜKBAŞ DUMAN}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Feray KÜÇÜKBAŞ DUMAN. (2020). Sporun Sosyal Bütünleşme Üzerindeki Etkileri (Vol. 4). Vol. 4. Spor Eğitim Dergisi.
MLA
KOPYALA
Feray KÜÇÜKBAŞ DUMAN. Sporun Sosyal Bütünleşme Üzerindeki Etkileri. no. 169–177, Spor Eğitim Dergisi, 2020.