Ziraat Mühendisliği

Ziraat Mühendisliği

‘Köhnü’ (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinin, Fenolojik, Ampelografik ve Kalite Özellikleri

Yazarlar: Hasan KOÇ, Erdoğan ÇÖÇEN, Remzi KOKARGÜL, Yüksel SARITEPE, Hayri SAĞLAM

Cilt - , Sayı 372 , 2021 , Sayfalar 16 - 24

Konular:Bahçe Bitkileri

DOI:10.33724/zm.781605

Anahtar Kelimeler:Bağcılık,Asma,Morfoloji,Meyve ıslahı,Malatya

Özet: Asmanın anavatan bölgesi içerisinde yer alan Anadolu’da çok sayıda yerel üzüm çeşidi yetişmektedir. Bu çeşitlerin özelliklerinin belirlenmesi, çeşit tescili ve yetiştirme tekniği açısından önemlidir. Malatya ili Türkiye’nin önemli meyvecilik merkezlerindendir. Bağcılık kültürünün çok eskilere dayandığı ilde pek çok yerel üzüm çeşidi bulunmaktadır. İlde yetiştirilen ve ekonomik öneme sahip mahalli çeşitlerden biri de ‘Köhnü’ çeşididir. Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü’nde 2018-2019 yıllarında yürütülen bu çalışmada ‘Köhnü’ üzüm çeşidinin fenolojik, pomolojik ve ampelografik özellikleri tanımlanmıştır. Fenolojik gözlemlerde 2018 ve 2019 yıllarında sırasıyla; gözlerin 27 Nisan - 5 Mayıs tarihlerinde uyandığı, tam çiçeklenmenin 5-15 Haziran, ben düşme döneminin 10-12 Ağustos, hasat zamanının 13-16 Eylül, yaprak dökümünün 10-15 Kasım tarihlerinde gerçekleştiği ve ortalama EST isteğinin 1884 gd olduğu belirlenmiştir. Pomolojik analizlerde; ortalama salkım ağırlığının 348.63 g, tane boyunun 35.70 mm, tane eninin 24.98 mm ve 100 tane ağırlığının ise 416.05 g olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada; SÇKM değerinin %21.88, pH değerinin 3.70, TEA değerinin ise %0.50 olduğu saptanmıştır. OIV kriterlerine göre yapılan ampelografik tanımlamalarda; salkımların büyük, tanelerin yumurta şeklinde, kabuk kalınlığının orta düzeyde, mavi-siyah renkli, meyve etinin kısmen sert, çekirdek oluşumunun tam olduğu ve kendine özel tat içerdiği görülmüştür. Çalışma sonunda; ilde sofralık olarak değerlendirilen ‘Köhnü’ üzüm çeşidi Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü adına tescillenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={‘Köhnü’ (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinin, Fenolojik, Ampelografik ve Kalite Özellikleri}, number={16–24}, publisher={Ziraat Mühendisliği}, author={Hasan KOÇ,Erdoğan ÇÖÇEN,Remzi KOKARGÜL,Yüksel SARITEPE,Hayri SAĞLAM}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Hasan KOÇ,Erdoğan ÇÖÇEN,Remzi KOKARGÜL,Yüksel SARITEPE,Hayri SAĞLAM. (2021). ‘Köhnü’ (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinin, Fenolojik, Ampelografik ve Kalite Özellikleri. Ziraat Mühendisliği.
MLA
KOPYALA
Hasan KOÇ,Erdoğan ÇÖÇEN,Remzi KOKARGÜL,Yüksel SARITEPE,Hayri SAĞLAM. ‘Köhnü’ (Vitis Vinifera L.) Üzüm Çeşidinin, Fenolojik, Ampelografik ve Kalite Özellikleri. no. 16–24, Ziraat Mühendisliği, 2021.