Ziraat Mühendisliği

Ziraat Mühendisliği

Ülkemiz Ayçiçeği Ekim Alanı ve Üretiminin Bölgelere Göre Dağılımı

Yazarlar: M Demir KAYA, Sibel DAY

Cilt - , Sayı 351 , 2008 , Sayfalar 28 - 31

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Ülkemizdeönemli yağ bitkisi ayçiçeğidir. Toplam yağ arzımızın %48’i ayçiçeğinden karşılanmaktadır. Ancak, mevcut ayçiçeği ekim alanlarında yapılan üretim, ihtiyacı- mızı karşılayamamaktadır. Bu nedenle, 2007 yılında ayçiçeği tohumu, yağı ve küspesi ithalatı için toplam 410 milyon dolar döviz ödenmiştir. ithalatın azaltılması için ayçiçeği ekim alanları genişletilerek üretimin artırılması gerekmektedir. Ayçiçeği ekim alanlarının %68’i Marmara Bölgesinde yer almaktadır. Bunu sırasıyla %12.6 ile iç Anadolu, %7.9 ile Akdeniz, %5.5 ile Ege, %4.5 ile Karadeniz, %0.7 ile Doğu Anadolu ve %0.5 ile Güneydoğu Anadolu Bölgeleri izlemektedir. 2005 yılından itibaren Akdeniz Bölgesinde ayçiçeği ekim alanındaki 4 kat ve üretimindeki 5 katlık artış dikkat çekmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2008, title={Ülkemiz Ayçiçeği Ekim Alanı ve Üretiminin Bölgelere Göre Dağılımı}, number={28–31}, publisher={Ziraat Mühendisliği}, author={M Demir KAYA,Sibel DAY}, year={2008} }
APA
KOPYALA
M Demir KAYA,Sibel DAY. (2008). Ülkemiz Ayçiçeği Ekim Alanı ve Üretiminin Bölgelere Göre Dağılımı. Ziraat Mühendisliği.
MLA
KOPYALA
M Demir KAYA,Sibel DAY. Ülkemiz Ayçiçeği Ekim Alanı ve Üretiminin Bölgelere Göre Dağılımı. no. 28–31, Ziraat Mühendisliği, 2008.