Ziraat Mühendisliği

Ziraat Mühendisliği

Türkiye’de Yemeklik Baklagiller Üretiminde Gecikmeli Fiyatın Etkisi: Almon Modeli Uygulaması

Yazarlar: Orhan GÜNDÜZ, Vedat CEYHAN, Zeki BAYRAMOĞLU

Cilt - , Sayı 353 , 2009 , Sayfalar 4 - 11

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Yemeklik baklagiller,Fiyat,Gecikmesi dağıtılmış model

Özet: Bu araştırmada, Türkiye’de yemeklik baklagiller nohut ve mercimek üretiminde fiyatın gecikmeli değerlerinin etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 1987-2008 yılları arası zaman serisi verileri gecikmeli modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin durağanlığını sağlamak için logaritmik değerlere çevrilerek kullanılmışlardır. Araştırmada, Almon modeliniiyi açıklaması beklenen denklem tipi olarak ikinci dereceden polinomial denklem kullanılmıştır. En uygun gecikme değerinin nohut için 3, mercimek için 5 yıl olduğu bulunmuştur. Tahmin edilen modele göre, nohut üretiminde meydana gelen değişmelerin gecikmeli fiyatlardaki değişme ile açıklanma oranı % 60 iken bu oran mercimekte % 37 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, yemeklik baklagillerin üretimi üzerinde gecikmeli fiyatın önemli bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Üretim kararı üzerinde işletmelerin sermaye yapıları, sermaye miktarları, ekolojik faktörler, pazarlama olanakları ve işgücü imkanlarının etkili olduğu söylenebilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2009, title={Türkiye’de Yemeklik Baklagiller Üretiminde Gecikmeli Fiyatın Etkisi: Almon Modeli Uygulaması}, number={4–11}, publisher={Ziraat Mühendisliği}, author={Orhan GÜNDÜZ,Vedat CEYHAN,Zeki BAYRAMOĞLU}, year={2009} }
APA
KOPYALA
Orhan GÜNDÜZ,Vedat CEYHAN,Zeki BAYRAMOĞLU. (2009). Türkiye’de Yemeklik Baklagiller Üretiminde Gecikmeli Fiyatın Etkisi: Almon Modeli Uygulaması. Ziraat Mühendisliği.
MLA
KOPYALA
Orhan GÜNDÜZ,Vedat CEYHAN,Zeki BAYRAMOĞLU. Türkiye’de Yemeklik Baklagiller Üretiminde Gecikmeli Fiyatın Etkisi: Almon Modeli Uygulaması. no. 4–11, Ziraat Mühendisliği, 2009.