Ziraat Mühendisliği

Ziraat Mühendisliği

Baklagillerde Bakteri Aşılaması ve Azot Fiksasyonu

Yazarlar: Mesut UYANIK, Kiarash Afshar Pour REZAEİEH, Yavuz DELEN, Bilal GÜRBÜZ

Cilt - , Sayı 357 , 2011 , Sayfalar 8 - 12

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Atmosferdeyüksek oranda bulunmasına rağmen eksikliğiçok görülen azot, bitkilerinfazla ihtiyaç duyduğu besin elementlerinden biridir. Ancak, bazı bakteriler, mavi-yeşil algler ve mantarlar dışında, bitkiler dâhil hiçbir canlı azotu doğrudan kullanma yeteneğine sahip değildir. Atmosferde bol miktarda bulunan bu moleküler azotun amonyum formlarına indirgenerek yarayışlı hale geçmesine azot fiksasyonu denir. Azot fiksasyonu sonucu yılda 175 milyon ton azot tespit edilmekte ve bunun da yaklaşık yarısı Rhizobium spp. bakterilerinin baklagillerle olan simbiyotik ilişkisi sonucu sağlanmaktadır. Gerek dünya protein ihtiyacının artması, gerekse mineral azotlu gübrelerin üretimi ve kullanımı sırasında ortaya çıkan çevre sorunları nedeniyle Rhizobium spp. bakterileri tarafından gerçekleştirilen simbiyotik azot fiksasyonunun önemi gün geçtikçe artmaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2011, title={Baklagillerde Bakteri Aşılaması ve Azot Fiksasyonu}, number={8–12}, publisher={Ziraat Mühendisliği}, author={Mesut UYANIK,Kiarash Afshar Pour REZAEİEH,Yavuz DELEN,Bilal GÜRBÜZ}, year={2011} }
APA
KOPYALA
Mesut UYANIK,Kiarash Afshar Pour REZAEİEH,Yavuz DELEN,Bilal GÜRBÜZ. (2011). Baklagillerde Bakteri Aşılaması ve Azot Fiksasyonu. Ziraat Mühendisliği.
MLA
KOPYALA
Mesut UYANIK,Kiarash Afshar Pour REZAEİEH,Yavuz DELEN,Bilal GÜRBÜZ. Baklagillerde Bakteri Aşılaması ve Azot Fiksasyonu. no. 8–12, Ziraat Mühendisliği, 2011.