Ziraat Mühendisliği

Ziraat Mühendisliği

BALIK ÜRETİM TESİSLERİNDE KULLANILAN DEZENFEKTANLARIN ÇALIŞANLARDA ETKİLERİ

Yazarlar: Fatih PERÇİN

Cilt - , Sayı 365 , 2018 , Sayfalar 13 - 21

Konular:Mühendislik, Ziraat

DOI:10.33724/zm.505581

Anahtar Kelimeler:Balık üretim tesisi,Dezenfektan,Çalışan,Sağlık,Güvenlik

Özet: Balık üretim tesislerinde yoğun kullanılan kimyasallardan biri de dezenfektanlardır. Malzeme ve ekipman temizliği ve hijyen amacı ile kullanılan dezenfektanlar üretimi yapılan canlılar için ve çalışanlar için tehlikelidir. Bu çalışmada yavru ve porsiyonluk balıklarda dezenfektan olarak kullanılan ve üretim tesislerinde malzeme-ekipman temizliğinde kullanılan klorağın (sodyum hipokloritin) çalışanlar ve çalışma ortamındaki etkileri incelenmiştir. Araştırma, İzmir İli Çeşme, Karaburun, Urla ve Çandarlı bölgelerinde faaliyet gösteren deniz balıkları üretim tesislerinde yürütülmüştür. Çalışmada 18-50 yaş arasındaki çalışanların dezenfektanların kullanımında belirtmiş olduğu başlıca etkiler ve yüzdeleri şu şekilde sıralanmıştır: Deri ve cilt sorunları, egzama, alerji (% 77), solunum sistemi ve akciğer sorunları (% 55), görme ve göz sorunları (% 44), Sindirim sistemi sorunları (kusma, ishal) (%11)’dir. Araştırmada çalışanların kullanılan kimyasalların etkilerini bilerek çalışmaları ve kişisel koruyucu donanımları kullanmaları gerektiği belirtilmiştir. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={BALIK ÜRETİM TESİSLERİNDE KULLANILAN DEZENFEKTANLARIN ÇALIŞANLARDA ETKİLERİ}, number={13–21}, publisher={Ziraat Mühendisliği}, author={Fatih PERÇİN}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Fatih PERÇİN. (2018). BALIK ÜRETİM TESİSLERİNDE KULLANILAN DEZENFEKTANLARIN ÇALIŞANLARDA ETKİLERİ. Ziraat Mühendisliği.
MLA
KOPYALA
Fatih PERÇİN. BALIK ÜRETİM TESİSLERİNDE KULLANILAN DEZENFEKTANLARIN ÇALIŞANLARDA ETKİLERİ. no. 13–21, Ziraat Mühendisliği, 2018.