Ziraat Mühendisliği

Ziraat Mühendisliği

YERALTI SULARINDA PESTİSİT KİRLİLİĞİNİN PESTİSİT ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM MİKTARLARI BAKIMINDAN İRDELENMESİ

Yazarlar: Ayşe ATASOY

Cilt - , Sayı 368 , 2019 , Sayfalar 46 - 52

Konular:Çevre Bilimleri

DOI:10.33724/zm.627156

Anahtar Kelimeler:Pesitistlerin akıbeti,Sızma,Adsorpsiyon,Kontaminasyon,Kirlilik

Özet: Ülkemizde son yıllarda yeraltı sularında (YAS) pestisit kalıntılarına rastlanması ve yeraltı suyuna ulaşan türlerin çevresel ortamlardaki akıbeti, önem taşıyan çevre sorunları arasındadır. Pestisitlerin yer altı sularına ulaşmasını belirleyen temel şartlar, toprağın hacimsel yoğunluğu, su ve organik karbon içerikleri, aşırı sulama ve yağış miktarı ve pestisitin adsorpsiyon oranı gibi durumlardır. Bu çalışmanın amacı ülkemizde yaygın kullanılan ve yeraltı sularında rastlanan belirli pestisit türlerinin özelliklerini, kullanım alanlarını ve miktarlarını göz önünde bulundurarak; sızma, adsorbe olma, degradasyon eğilimlerini irdelemek ve özellikle bölge tarımında yapılan yanlış uygulamaları da dikkate alarak oluşabilecek çevresel kirlilikleri tartışmaktır. Bu bağlamda, Chlorpyrıfos-Etil, Dichlorvos, Diflubenzuron, Ethalfluralin ve Fenbutatin oxide isimli beş pestisit türü incelenmiş ve yeraltı suyuna ulaşma riskleri tartışılmıştır. Aşırı sulama, gereksiz pestisit kullanımı ve pestisit ve toprak özelliklerinin YAS kirliliğinde oldukça etkili olduğu sonucuna varılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={YERALTI SULARINDA PESTİSİT KİRLİLİĞİNİN PESTİSİT ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM MİKTARLARI BAKIMINDAN İRDELENMESİ}, number={46–52}, publisher={Ziraat Mühendisliği}, author={Ayşe ATASOY}, year={2019} }
APA
KOPYALA
Ayşe ATASOY. (2019). YERALTI SULARINDA PESTİSİT KİRLİLİĞİNİN PESTİSİT ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM MİKTARLARI BAKIMINDAN İRDELENMESİ. Ziraat Mühendisliği.
MLA
KOPYALA
Ayşe ATASOY. YERALTI SULARINDA PESTİSİT KİRLİLİĞİNİN PESTİSİT ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM MİKTARLARI BAKIMINDAN İRDELENMESİ. no. 46–52, Ziraat Mühendisliği, 2019.