Anatolian Current Medical Journal

Anatolian Current Medical Journal

Sağlık çalışanlarının grip aşısı hakkındaki bilgi düzeyleri ve aşıya karşı yaklaşımlarının değerlendirilmesi

Yazarlar: Reyhan ÖZTÜRK, Tuba ILGAR, Salih CESUR, Laser ŞANAL

Cilt 2 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 13 - 18

Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

Anahtar Kelimeler:Sağlık çalışanları,Influenza enfeksiyonu,Grip aşısı,Anket çalışması

Özet: Amaç: İnfluenza enfeksiyonu özellikle sonbahar ve kış aylarında yaygın olarak görülen, mortalite ve morbiditeye neden olabilen damlacık yoluyla bulaşan viral bir enfeksiyondur. İnfluenza enfeksiyonundan korunmada aşılama önemli bir korunma yöntemidir. Bu çalışmada, influenza enfeksiyonu açısından risk grubunda yer alan doktor, hemşire ve yardımcı sağlık personelinden oluşan sağlık çalışanlarının grip aşısı hakkındaki bilgi düzeylerinin ve aşıya karşı yaklaşımlarının belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma Mayıs -Ağustos 2015 tarihleri arasında, Ankara ilindeki beş farklı hastanede gerçekleştirildi. Bu tanımlayıcı anket çalışmasına toplam 363 sağlık çalışanı dahil edildi. Katılımcılara grip ve aşısı hakkında 18 sorudan oluşan bir anket uygulandı. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. İstatistiksel değerlendirmede Ki-kare, Fisher ve Mann-Whitney U testleri kullanıldı. p değerinin ≤0.05 olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan sağlık çalışanlarının yaş medianı 30 (19-60 yaş), 280’i ( %77) kadın, 83’ü (%23) erkekti. Katılımcıların 49’u (%13,5) doktor, 227’si (%62,5) hemşire, 87’si (%24) yardımcı sağlık personeli idi. Çalışmaya katılanların bir önceki sene için grip aşısı yaptırma oranı %25 (66/363) olarak belirlendi. Çalışmada grip aşısı yaptırmama nedenleri sıklık sırasına göre; bilimsel olarak yararlı olduğundan inanmama (%43), diğer nedenler (%24), ihmal etme (%18), iş yoğunluğu (%7), basındaki olumsuz haberler (%7) idi. Katılımcılardan sadece %49,6'sı grip aşısının koruyucu olduğuna inandığını ifade etti, erkeklerin grip aşısının koruyuculuğuna güveni kadınlardan daha yüksek saptandı (p=0,000), bu oran doktorlar da anlamlı oranda yüksekti. ‘‘Grip aşısının gerekliliğine inanıyor musunuz?’’ sorusuna hemşireler anlamlı olarak daha düşük oranda evet cevabı verdi. ‘‘Hastalarınıza grip aşısı önerir misiniz?’’ sorusuna doktorlar anlamlı olarak daha yüksek oranda evet cevabı verdi. Sonuç: Grip aşısı ve koruyuculuğu hususunda özellikle hemşire ve yardımcı sağlık personelinin düzenli olarak bilgilendirilmesi, sağlık personelinin her yıl grip aşısı yaptırmaya özendirilmesi, sağlık personelinin grip aşısının bilimsel olarak yararına inanmama önyargısını ortadan kaldırabileceği görüşündeyiz.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Sağlık çalışanlarının grip aşısı hakkındaki bilgi düzeyleri ve aşıya karşı yaklaşımlarının değerlendirilmesi}, volume={2}, number={13–18}, publisher={Anadolu Güncel Tıp Dergisi}, author={Reyhan ÖZTÜRK,Tuba ILGAR,Salih CESUR,Laser ŞANAL}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Reyhan ÖZTÜRK,Tuba ILGAR,Salih CESUR,Laser ŞANAL. (2020). Sağlık çalışanlarının grip aşısı hakkındaki bilgi düzeyleri ve aşıya karşı yaklaşımlarının değerlendirilmesi (Vol. 2). Vol. 2. Anadolu Güncel Tıp Dergisi.
MLA
KOPYALA
Reyhan ÖZTÜRK,Tuba ILGAR,Salih CESUR,Laser ŞANAL. Sağlık Çalışanlarının Grip Aşısı Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Aşıya Karşı Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi. no. 13–18, Anadolu Güncel Tıp Dergisi, 2020.