Anatolian Current Medical Journal

Anatolian Current Medical Journal

Güvenlik raporlama sistemi üzerinden bildirimi yapılan basınç ülserlerinin değerlendirilmesi

Yazarlar: Yasemin ASLAN

Cilt 2 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 33 - 37

Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

DOI:10.30450/agtd.687120

Anahtar Kelimeler:Basınç ülseri

Özet: Güvenlik Raporlama Sistemi Üzerinden Bildirimi Yapılan Basınç Ülserlerinin Değerlendirilmesi ÖZ Amaç: Sağlık kurumlarındasık karşılaşılan hasta güvenliği olaylarından biri basınç ülserleridir. Basınç ülserleri hastaların ağrı çekmesine, tedavi süreçlerinin uzamasına, hastaların yaşam kalitesinde düşmeye, mortaliteye ve sağlık bakım maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı bir üniversite hastanesinde güvenlik raporlama sistemi üzerinden bildirimi yapılan basınç ülserlerinin bütün bildirimler içerisindeki oranını belirlemek, basınç ülserlerini evre, bölge ve hasta üzerindeki zarar derecelerine göre değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan bir üniversite hastanesinde 01.01.2015-30.06.2017 tarihleri arasında güvenlik raporlama sistemi üzerinden elektronik olarak raporlanan basınç ülserleri oluşturmaktadır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre toplam 165 basınç ülseri kaynaklı olay bildirim yapılmıştır. Bütün bildirimler içerisinde basınç ülseri bildirim oranının %11 olduğu görülmüştür. Bildirimlerin %70,9’unun evre 2, %12,1’inin evrelendirilemeyen, %9,1’inin evre 1, %6,7’sinin evre 3 ve %1,2’sinin evre 4 grubunda yer aldığı tespit edilmiştir. Bölgesel dağılıma bakıldığında; basınç ülserlerinin ağırlıklı olarak %24,2’sinin koksiks, %16,4’ünün gluteal, %13,9’unun sakrum, %9,1’inin eşit oranda topuk, büyük trokanter ve bölgesel olarak yaygın olduğu tespit edilmiştir. Basınç ülseri sonucu hastaların %90,91’inin orta derecede zarar gördüğü saptanmıştır. Raporlanan basınç ülserlerinin %6,7’sinde bölge belirtilmediği tespit edilmiştir. Sonuç: Güvenlik raporlama sistemi üzerinden hasta güvenliği ile ilgili olayları raporlamak, hasta güvenliğini artırmak için önemli bir yaklaşımdır. Sonuçlar değerlendirildiğindefazla evre 2 basınç ülserlerinin raporlandığı, bölge olaraksık koksiks, gluteal ve sakrum bölgelerinde basınç ülseri geliştiği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Basınç ülseri, güvenlik raporlama, evre 1-4.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Güvenlik raporlama sistemi üzerinden bildirimi yapılan basınç ülserlerinin değerlendirilmesi}, volume={2}, number={33–37}, publisher={Anadolu Güncel Tıp Dergisi}, author={Yasemin ASLAN}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Yasemin ASLAN. (2020). Güvenlik raporlama sistemi üzerinden bildirimi yapılan basınç ülserlerinin değerlendirilmesi (Vol. 2). Vol. 2. Anadolu Güncel Tıp Dergisi.
MLA
KOPYALA
Yasemin ASLAN. Güvenlik Raporlama Sistemi Üzerinden Bildirimi Yapılan Basınç Ülserlerinin Değerlendirilmesi. no. 33–37, Anadolu Güncel Tıp Dergisi, 2020.