Van Sağlık Bilimleri Dergisi

Van Sağlık Bilimleri Dergisi

Karadeniz Orjinli Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarından Elde Edilen Balık Unlarının Besin Madde Kompozisyonlarının Yıllara Göre Değerlendirilmesi

Yazarlar: ["Songül ÖZDEN", "Zehra SELÇUK"]

Cilt - , Sayı Cilt: 15 Sayı: 3 , 2022 , Sayfalar -

Konular:-

DOI:10.52976/vansaglik.1126583

Anahtar Kelimeler:Hamsi balığı unu,Çaça balığı unu,Besin madde bileşimi

Özet: Amaç: Balık unu, balık rasyonlarında kullanılan en önemli hammaddelerden birisidir. Yapılan bu çalışmanın amacı Karadeniz’de avlanan hamsi (Engraulis encrasicolus) ve çaça (Sprattus sprattus) balıklarının işlenmesi ile üretilen balık unlarının besin madde kompozisyonunun yıllara göre değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmada, 2016-2019 yılları arasında üretilen Karadeniz orijinli 44 adet hamsi balığı, 29 adet çaça balığı unu olmak üzere toplam 73 adet balık unu numunesinin yakın kızıl ötesi spektroskopi (NIRS) yöntemi ile belirlenmiş besin madde bileşimine ilişkin analiz sonuçları kullanıldı. Bulgular: Hamsi balığı unu yıllara göre besin madde bileşimi yönünden önemli (P>0,05) bir farklılık göstermezken, çaça balığı ununun nem, ham protein, Ca ve toplam karbonhidrat içerikleri arasındaki farklılıklar önemli (P<0,05) bulundu. Üretilen hamsi balığı ununun çaça balığından elde edilen undan yaklaşık %5,24 daha fazla (P<0,001) ham protein değerine sahip olduğu (hamsi balığı unu: %69,92±0,30, çaça balığı unu: %64,68±0,28) belirlendi. Çaça balığı ununun nem (%6,96±0,36) ve ham yağ (%12,86±0,35) miktarının hamsi balığı ununun nem (%5,79±0,19) ve ham yağ (%11,53±0,30) düzeylerinden daha yüksek (P<0,01) olduğu belirlendi. Ham kül oranı (P<0,05) ve Ca düzeyi (P<0,01) çaça balığı ununda hamsi balığı ununa göre daha yüksek bulunurken, her iki balık ununun P içerikleri yönünden herhangi bir farklılık saptanmadı. Sonuç: Hamsi balığı ununa göre çaça balığı ununun yıllara göre besin madde bileşimi yönünden belirgin değişimler göstermesinin nedeni, balık türleri arasındaki anatomik farklılıklar ve popülasyon dinamikleri ile ilişkili olabilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA