Journal of Apitherapy and Nature

Journal of Apitherapy and Nature

Yeşil Kahve ve Geleneksel Türk Kahvesinin Fenolik Profili, Tirozinaz Enzim İnhibisyonu ve Antioksidan Etkileri

Yazarlar: ["Şeyda KANBOLAT", "Merve BADEM", "Sila Özlem ŞENER", "Rezzan ALİYAZICIOĞLU"]

Cilt - , Sayı Cilt: 5 Sayı: 2 , 2022 , Sayfalar -

Konular:-

DOI:10.35206/jan.1216013

Anahtar Kelimeler:Yeşil kahve,Türk geleneksel kahve,Antioksidan,Fenolik bileşikler,Tirozinaz inhibisyonu

Özet: Kahve, tatları ve sağlık yararları nedeniyle binlerce yıldır içilmektedir. Kahvede yüksek düzeyde polifenoller ve özellikle flavonoidler ve fenolik asitler bulunur ve bu bileşenler kahvenin lezzetine ve sağlık verici özelliklerine önemli ölçüde katkıda bulunur. Bu çalışmada, geleneksel Türk kahvesi ve yeşil kahve ekstrelerinin toplam fenolik içerikleri, antioksidan ve tirozinaz inhibitör aktiviteleri değerlendirilmiştir. Kahvelerin antioksidan aktiviteleri, 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) ve demir indirgeyici antioksidan gücü (FRAP) olmak üzere iki farklı yöntemle incelenmiştir. Toplam fenolik içerikler, Folin-Ciocalteu reaktifi kullanılarak gallik asit eşdeğeri olarak verilmiştir. Fenolik profiller, ters faz yüksek performanslı sıvı kromatografisi (RP-HPLC) ile çalışılmıştır. Aynı zamanda ekstrelerin tirozinaz enzim inhibisiyonu da çalışılmıştır. Ekstreler, yüksek seviyelerde antioksidan aktiviteler sergilemesi önemli antioksidan bileşenleri ile ilişkilidir. RP-HPLC ile yapılan analizde, örneklerin klorojenik asit ve benzoik asit içerdiği saptanmıştır. Yeşil kahve ekstresinin kojik asit kadar etkili tirozinaz enzim inhibisyonu sergilediği belirlenmiştir. Sonuçlar, özellikle kahvelerden elde edilen yeşil kahvenin, hem ilaç hem de gıda endüstrilerinde potansiyel antioksidan bileşikler ve önemli tirozinaz inhibitör kaynağı olarak kabul edilebileceğini göstermektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA