Journal of Apitherapy and Nature
Yazarlar: Yakup ŞİRİN
Konular:Mühendislik, Mühendislik, Ortak Disiplinler, Temel Bilimler
Anahtar Kelimeler:Molasses,Active sludge,Wastewater
Özet: Su, pekmez üretim prosesi için önemli bir kaynaktır ve üretim esnasında gerçekleştirilen temizlik, soğutma ve ısıtma gibi çok çeşitli işlemlerde önemli rol oynar. Bu nedenle, pekmez üretim aşamasında çok fazla su kullanır ve bunun sonucu olarak, yüksek miktarda organik madde içeren atık su açığa çıkar. Pekmez üretim atık sularının kimyasal içeriği genellikle organik maddelerden oluştuğundan yüksek biyolojik oksijen (BOİ) ve kimyasal oksijen (KOİ) ihtiyacına sahiptir. Bu nedenle, bu atık su ciddi çevresel sorunlara neden olmaktadır. Pekmez endüstrisi atık sularında yüksek organik madde içeriği nedeniyle biyolojik arıtma yöntemiyle etkili arıtma sağlanabilmektedir. Aktif çamur prosesi biyolojik arıtma yöntemleri içerisinde en fazla kullanılan yöntemdir. Aktif çamur prosesi ile atık suda bulunan karbon, azot ve fosfat biyolojik olarak uzaklaştırılmaktadır. Arıtma sürecinde farklı görevleri olan mikroorganizma topluluğu olarak bilinen aktif çamur prosesi çevre dostu, ekonomik ve etkili bir arıtma yöntemidir. Bu çalışmada pekmez endüstrisi atık sularının aktif çamur prosesi ile (atıksu arıtma tebliğine uygun olarak) arıtılması sağlanmıştır. Pekmez üretim endüstrisi atık suyunun giriş değerleri KOİ 2500-5500 mg/L, BOİ 800-1800 mg/L, AKM 1.10-1.40 g/L, iletkenlik 1800-2600 µS/cm ve pH 3.5-5.5 arasında değişmektedir. Aktif çamur prosesi sonrası KOİ ve BOİ değerleri sırasıyla 30-70 mg/L ve 8-24 mg/L arasına, pH 7.6-8.0 ve iletkenlik ise 1100-1200 µS/cm getirilerek tebliğe uygun halde getirilmiştir. Ayrıca arıtılmış suyun toplam azot, nitrit, nitrat, toplam fosfat gibi değerleri de analiz edilerek uygunluğu kontrol edilmiştir. Bu sayede yüksek kirliliğe sahip olan atık su arıtılarak çevre kirliliği önlenmiştir.