Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi

Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE AFLATOKSİNLER: OLASI RİSKLER

Yazarlar: Büşra DEMİRER, Mehmet ÖZDEMİR

Cilt 3 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 108 - 117

Konular:Beslenme ve Diyetetik

DOI:10.53569/apjhls.1023523

Anahtar Kelimeler:Aflatoksin,Mikotoksin,Süt ve süt ürünleri,Sağlık,Kontaminasyon

Özet: Mikotoksinler bazı küfler tarafından üretilen toksik maddelerdir. Aflatoksinler (AF’ler) en sık bilinen mikotoksin gruplarından biridir. Bilinen 20’den fazla AF türü bulunmaktadır ancak en toksik olanı AF B1 olarak bilinir. İnsanlar tarafından tüketildiklerinde akut ya da kronik toksikozlara neden olurlar. Kabuklu yemişler, tahıllar, meyve ve sebzeler, baharatlar süt ve süt ürünleri AF bulaşma riski yüksek olan gıda gruplarıdır. Süt ve süt ürünleri, hayvan dokuları arasında en fazla AF kalıntısı içeren gıda grubudur. Süt ve süt ürünlerinde AF kontaminasyon yollarının bilinmesi ve önleme çalışmalarının yapılması elzemdir. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar tarafından da sık tüketilen bir gıda grubu olan süt ve süt ürünlerindeki AF toksisite riskini azaltmak amacıyla sütün işlenmesi sırasında AF degradasyonu için belirli yöntemler geliştirilmeye çalışılmaktadır. Ozon, ışınlama, sülfit, bisülfit ve hidrojen peroksit ekleme, mikroorganizma ekleme gibi çeşitli fiziksel, kimyasal, biyolojik yöntemler mevcuttur ancak her biri için avantaj ve dezavantajların saptanması önemlidir. Süt ve süt ürünlerindeki AF kontaminasyonunun azaltılması için; sütün üretiminden tüketimine kadar geçen aşamaların tümünde iyi tarım uygulamalarının benimsenmesi ve bunun için resmi kontrol ve yaptırım mekanizmalarının sağlıklı ve etkin bir şekilde sürdürülmesi gereklidir. Bu amaçla bu çalışmada süt ve süt ürünlerindeki AF kontaminasyonunun ve olası risklerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE AFLATOKSİNLER: OLASI RİSKLER}, volume={3}, number={108–117}, publisher={Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi}, author={Büşra DEMİRER,Mehmet ÖZDEMİR}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Büşra DEMİRER,Mehmet ÖZDEMİR. (2021). SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE AFLATOKSİNLER: OLASI RİSKLER (Vol. 3). Vol. 3. Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi.
MLA
KOPYALA
Büşra DEMİRER,Mehmet ÖZDEMİR. SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE AFLATOKSİNLER: OLASI RİSKLER. no. 108–117, Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi, 2021.