Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi

Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi

İşlenmiş Et Ürünleri ve Gıda Katkı Maddeleri

Yazarlar: Fatih GÜLTEKİN, Sümeyye AKIN

Cilt 1 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 44 - 53

Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

Anahtar Kelimeler:İşlenmiş et ürünleri,Kanser,Gıda katkı maddeleri,Nitrat,Nitrit

Özet: Hazır gıdalara rağbetin artmasıyla birlikte gıda üretiminde kullanılan katkı maddelerinin sağlığa olumsuz etkileri duyarlı tüketicilerce endişe kaynağı olmuştur. Her ne kadar izin verilen sınırlarda kullanıldığı zaman güvenli olduğu kabul edilse de katkı maddelerinin bir kısmı az da olsa sağlık riski taşıyabilmektedirler. Bu derlemede işlenmiş et ürünlerinde yaygın olarak kullanılan katkı maddeleri incelenmiş olup koşineal, askorbik asit, di-, tri- ve polifosfatlar ile nitrat ve nitritler değerlendirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü kolorektal kansere yakalanma riskini arttırdığından dolayı işlenmiş et ürünlerini Grup 1 (insanlar için karsinojenik) sınıfına almıştır. Nitekim koruyucu olarak kullanılan nitrat ve nitritler; mide, kolon ve mesane gibi çeşitli organ kanserleri ile DNA ve kromozom hasarları ile ilişkilendirilmektedir. Ayrıca nitrat ve nitritler baş ağrısını tetikleyebilir. Koşinealin öğrenme ve davranışlar üzerine olumsuz etkileri olabileceği gibi alerjik reaksiyonları tetikleyebilmektedir. Fosfat tuzlarının yüksek miktarda alınması özellikle kronik böbrek yetmezliği gibi hastalığı olanlarda sorunlara yol açabilmektedir. Sonuç olarak; sağlığa olan olumsuz etkiler göz önüne alındığında etin işlenmiş etten ziyade işlenmemiş taze olarak tüketilmesinin, işlenmiş et üretiminde ise sağlık riski taşımayan veya olabildiğince düşük olan katkı maddelerinin tercih edilmesinin uygun olduğu kanaatine varılmıştır.  


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={İşlenmiş Et Ürünleri ve Gıda Katkı Maddeleri}, volume={1}, number={1}, publisher={Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi}, author={Fatih GÜLTEKİN,Sümeyye AKIN}, year={2019}, pages={44–53} }
APA
KOPYALA
Fatih GÜLTEKİN,Sümeyye AKIN. (2019). İşlenmiş Et Ürünleri ve Gıda Katkı Maddeleri (Vol. 1, pp. 44–53). Vol. 1, pp. 44–53. Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi.
MLA
KOPYALA
Fatih GÜLTEKİN,Sümeyye AKIN. İşlenmiş Et Ürünleri ve Gıda Katkı Maddeleri. no. 1, Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi, 2019, pp. 44–53.