Ida Academia Muhasebe ve Maliye Dergisi

Ida Academia Muhasebe ve Maliye Dergisi

MUHASEBE MESLEĞİNDE BAĞIMSIZLIK STANDARDI İLE BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ YENİ ETİK KURALLARIN ULUSLARARASI VE ULUSAL KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ (IFAC-KGK-TÜRMOB)

Yazarlar: Seval KARDEŞ SELİMOĞLU, Gamze TİĞRE

Cilt 4 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 21 - 36

Konular:İşletme

Anahtar Kelimeler:Muhasebe,Etik,Türkiye,IFAC,Muhasebe Mesleği

Özet: Bugün dünyada iş ortamı, küresel olarak yeni iş modelleri ve ilerleyen teknolojiler ile daha karmaşık ve birbirine bağlı hale gelmektedir. Küresel değişim, ekonomik krizler ve şirket skandalları sonrasında her meslek açısından etiğin önemi giderek artmaktadır. Küresel finansal krizlerden sonra toplumun ve paydaşların etik davranış konusunda beklentisi giderek artmıştır. Çünkü krizler ve skandallar ile baş edebilmenin tek yolu iş yaşamında dürüstlük, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve adillikten geçmektedir. Bu dört önemli unsuru da etik bünyesinde taşımaktadır. Bu bağlamda etik, gelişen ve değişen toplumsal, ekonomik ve teknolojik dünyanın en temel yol haritasını oluşturmaktadır. Her meslekte olduğu gibi muhasebe mesleği açısından da etik kurallar mesleğin temel taşlarıdır. Muhasebe mesleği için bu kurallar büyük bir varlıktır. Mesleğin toplumdaki itibarını, kalitesini ve saygınlığını arttırmak açısından etik kurallar büyük önem arz etmektedir. Muhasebe mesleğinin etik kuralları meslek mensubunun müşteri, meslektaşları ve toplumla olan ilişkilerini dengeleyen ve bu dengenin de devamlılığını sağlayan bir felsefe ile yapılandırılmıştır ki bu mesleğin sürdürülebilirliği içinde yol haritası oluşturmaktadır. Günceli yakalamak ve ihtiyaçlara cevap verebilir olmak açısından etik kuralların da sürekli değişime uğraması ve ihtiyaca cevap verir olması ön koşuldur. Yeni etik kurallar, geleceğe dönük olması ile dinamik ve değişen bir dünyada mükemmel bir platformdur. Çünkü öğretmeyi, rehberlik etmeyi, bu mesleği yükseltmeyi ve güven yaratmayı hedefler. Yeni etik kurallar, işletmeler ve muhasebe mesleği için geleceğe yönelik sürdürülebilirlikleri ile ilgili yol haritalarıdır. Bu çalışmanın amacı, muhasebe mesleği için yeniden düzenlenmiş olan etik kuralları ele alarak değişikliğin neden gerekli olduğu ve meslek açısından varması hedeflenen katma değerin ne olduğu konusuna ışık tutmaktır. Çalışmanın içeriğinde; etiğin önemi, etik kurallarda değişime gidilmesinin sebepleri ve yeni-eski etik kuralların karşılaştırmalı sunularak yeni etik kuralların mesleğe getirdiği yeniden etik yapılanmanın nasıl olduğu ele alınarak açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışma ile muhasebe alanının uygulayıcıları olan meslek mensuplarına ve bu konuya ilgi duyan alanın akademisyenlerine katkı yaratmak hedeflenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={MUHASEBE MESLEĞİNDE BAĞIMSIZLIK STANDARDI İLE BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ YENİ ETİK KURALLARIN ULUSLARARASI VE ULUSAL KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ (IFAC-KGK-TÜRMOB)}, volume={4}, number={21–36}, publisher={Ida Academia Muhasebe ve Maliye Dergisi}, author={Seval KARDEŞ SELİMOĞLU,Gamze TİĞRE}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Seval KARDEŞ SELİMOĞLU,Gamze TİĞRE. (2021). MUHASEBE MESLEĞİNDE BAĞIMSIZLIK STANDARDI İLE BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ YENİ ETİK KURALLARIN ULUSLARARASI VE ULUSAL KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ (IFAC-KGK-TÜRMOB) (Vol. 4). Vol. 4. Ida Academia Muhasebe ve Maliye Dergisi.
MLA
KOPYALA
Seval KARDEŞ SELİMOĞLU,Gamze TİĞRE. MUHASEBE MESLEĞİNDE BAĞIMSIZLIK STANDARDI İLE BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ YENİ ETİK KURALLARIN ULUSLARARASI VE ULUSAL KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ (IFAC-KGK-TÜRMOB). no. 21–36, Ida Academia Muhasebe ve Maliye Dergisi, 2021.