Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi

Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi

“KÜÇÜK AĞA” VE “ATEŞTEN GÖMLEK” ROMANLARINDA İDEAL KADIN İMAJI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR İNCELEME

Yazarlar: Seda ALTUNDAL

Cilt 4 , Sayı 7 , 2021 , Sayfalar 99 - 109

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Kuva-yı milliye,Idealize tip,Kadın kahraman tipi,Milli mücadele,Ideal kadın imajı,Kuva-yı milliye,Idealize tip,Kadın kahraman tipi,Milli mücadele,Ideal kadın imajı

Özet: Tarık Buğra’nın Küçük Ağa ve Halide Edip Adıvar’ın Ateşten Gömlek adlı romanları, konularının aynı tarihi süreci anlatmaları bakımından ortak özellik göstermektedir. Bahsi geçen her iki romanda da; Kurtuluş Savaşı’nın Anadolu topraklarına ve Anadolu halkına yansıması ile ortaya çıkan milli mücadele ruhunu Kuva-yı Milliye ile kendi özünden doğuran halkın kurtuluş hikayesini anlatmaktadır. Çalışma da, savaşın olumsuz sonuçlarının kadın tipi üzerindeki etkisinin ve bu etkinin ideal kadın imajı olarak okura nasıl yansıtıldığı incelenmiştir. Ayrıca, kadın tiplerinin simgesel değerleri vurgulanarak çizilen kadın imajının nitelikleri tespit edilmiştir. Tarık Buğra Emine ve Fatma ile Halide Edip Adıvar ise Ayşe ve Kezban tipleri ile ideal kadının imajının taşıması gereken özellikler ve ideal kadın imajında olmaması gereken özellikler açısından bakılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={“KÜÇÜK AĞA” VE “ATEŞTEN GÖMLEK” ROMANLARINDA İDEAL KADIN İMAJI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR İNCELEME}, volume={4}, number={99–109}, publisher={Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi}, author={Seda ALTUNDAL}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Seda ALTUNDAL. (2021). “KÜÇÜK AĞA” VE “ATEŞTEN GÖMLEK” ROMANLARINDA İDEAL KADIN İMAJI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR İNCELEME (Vol. 4). Vol. 4. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi.
MLA
KOPYALA
Seda ALTUNDAL. “KÜÇÜK AĞA” VE “ATEŞTEN GÖMLEK” ROMANLARINDA İDEAL KADIN İMAJI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR İNCELEME. no. 99–109, Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi, 2021.