Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi

Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi

KENTLİ BİR ŞAİR: AHMET OKTAY’IN BİYOGRAFİSİNDEN ŞİİRİNE YANSIYANLAR

Yazarlar: Merve ÖZBAYRAK

Cilt 2 , Sayı 4 , 2019 , Sayfalar 257 - 273

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Ahmet Oktay,Şiir,Otobiyografi

Özet:  Ahmet Oktay, 21 Ocak 1933’te Ankara-Hamamönü’de dünyaya gelir. Çocukluğu Ankara, İzmir, Malatya, Bursa gibi şehirlerde geçen şairin şiirlerinde bu şehirlerin etkisi görülmektedir. Babasıyla iletişimi çok iyi olmayan şairin şiirlerinde babaanne ve dedesine yakınlığı hissedilir. Sanat hayatına 1950’li yıllarda başlayan şair bu tarihlerden itibaren Yılmaz Gruda, Enver Gökçe, Oğuz Haluk Alplaçin, Sevgi Soysal gibi sanatçılarla tanışır. Şairin geniş sanatçı dostları onun şiirlerinin başka bir ilham kaynağıdır. Onun askere gitmeden önceki ve askerlik sonrası şiirlerinde bohem hayatının etkisi görülür. Vatan görevini Sivas’ta 1958-1960 yıllarında yapan Ahmet Oktay’ın şiirinin kaynaklarından biri de bu dönemdir. 33 yıllık basın hayatı da onun şiirlerini beslemiştir.                 Bu çalışmada Ahmet Oktay’ın hayatı, sanatı ve şiirleri üzerinde kısaca durulacak ve şiirlerinde tespit edilen otobiyografik izler değerlendirilecektir. Şairin hayatının ve hayatını etkilemiş kişilerin şiirlerinde yer edindiği tespit edilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={KENTLİ BİR ŞAİR: AHMET OKTAY’IN BİYOGRAFİSİNDEN ŞİİRİNE YANSIYANLAR}, volume={2}, number={4}, publisher={Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi}, author={Merve ÖZBAYRAK}, year={2019}, pages={257–273} }
APA
KOPYALA
Merve ÖZBAYRAK. (2019). KENTLİ BİR ŞAİR: AHMET OKTAY’IN BİYOGRAFİSİNDEN ŞİİRİNE YANSIYANLAR (Vol. 2, pp. 257–273). Vol. 2, pp. 257–273. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi.
MLA
KOPYALA
Merve ÖZBAYRAK. KENTLİ BİR ŞAİR: AHMET OKTAY’IN BİYOGRAFİSİNDEN ŞİİRİNE YANSIYANLAR. no. 4, Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi, 2019, pp. 257–73.