Turkish Journal of Science and Health

Turkish Journal of Science and Health

Kimyasal Bileşim Bakımından Tahıllar ve Tahılımsılar

Yazarlar: Gizem COŞKUN, Bilge BAHAR

Cilt 1 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 52 - 60

Konular:Fen

Anahtar Kelimeler:Tahıllar,Tahılımsılar

Özet: Tahıllar, temel gıda maddesi olması nedeniyle ayrı bir öneme sahip olup; insanların, günlük beslenmesinde mutlak gereksinimlerini karşılamasından başka, milli gelir, iş istihdamının sağlanması, ticaret, tarım ve tarıma dayalı sanayilere yaptığı katkılardan dolayı çoğu ülkenin ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Tahıllar hem insan hem de hayvan beslenmesinde temel gıda maddesi durumundadır. Değişik ülkelerin insanları, temel besinlerini değişik tahıl cinslerinden karşılarlar. Örnek olarak, Batı ve Orta Avrupa, Akdeniz ülkeleri, Yakın Doğu ve Amerika'da buğday; Doğu Almanya, Polonya, Avrupa Rusyası’nda çavdar; Afrika ülkelerinde, Moğolistan, Türkistan, Kuzey Çin'de darı; Uzak Doğuda, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus adalarında çeltik başı çekmektedir. Ancak son zamanlarda tahıllara alternatif olarak, karabuğday, chia, kinoa, amarant gibi tahılımsılar, glütensiz içeriklerinin yanısıra yüksek lizin ve tritofan gibi esansiyel amino asitler bakımından cazip hale gelmiştir. Bu derlemede, insan beslenmesinde çok önemli rol oynayan tahıllar ile onlara alternatif olabilecek tahılımsılar, kimyasal bileşim bakımından karşılaştırılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Kimyasal Bileşim Bakımından Tahıllar ve Tahılımsılar}, volume={1}, number={52–60}, publisher={Türk Fen ve Sağlık Dergisi}, author={Gizem COŞKUN,Bilge BAHAR}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Gizem COŞKUN,Bilge BAHAR. (2020). Kimyasal Bileşim Bakımından Tahıllar ve Tahılımsılar (Vol. 1). Vol. 1. Türk Fen ve Sağlık Dergisi.
MLA
KOPYALA
Gizem COŞKUN,Bilge BAHAR. Kimyasal Bileşim Bakımından Tahıllar ve Tahılımsılar. no. 52–60, Türk Fen ve Sağlık Dergisi, 2020.