Journal of Islamicjerusalem Studies

Journal of Islamicjerusalem Studies

KAISERSWERTHER DİYAKONEZLERİ'NİN KUDÜS'TEKİ FAALİYETLERİ VE TALİTHA KUMİ OKULU

Yazarlar: Muttalip ŞİMŞEK

Cilt 19 , Sayı 3 , 2019 , Sayfalar 267 - 292

Konular:Tarih

DOI:10.31456/beytulmakdis.573645

Anahtar Kelimeler:Osmanlı Devleti,Kudüs,Kaiserwerth Diyakonezleri,Talitha Kumi Okulu

Özet: Kudüs üç büyük din açısından büyük bir öneme sahip olduğu için bu şehre ilgi daima üst seviyede olmuş ve semavî din mensupları Kudüs'ün Osmanlı idaresi altında olduğu dönemde asırlarca huzur içerisinde bir arada yaşamışlardı. Ancak 19. yüzyılın başlarından itibaren Batılı devletlerin kutsal topraklara ilgi duymaya başlaması ve özellikle 1831-1840 yılları arasında bölgeye hâkim olan Mehmet Ali Paşa’nın Avrupalı devletlerin desteğini almak amacıyla Filistin ve Suriye’yi Avrupa etkisine açması sonrasında farklı din mensuplarına eşit şartların sağlanması, bölgede yeni kiliselerin inşasına ve misyon kuruluşlarının teşekkülüne ortam hazırladı. Bu süreçte birçok misyon kuruluşu başta Kudüs olmak üzere kutsal kabul ettikleri bazı bölgelerde varlık göstermeye başladılar. Bunlardan birisi de Alman Kaiserswerther Diyakonezleri'dir ve bu misyon kuruluşu 19. yüzyılın ortalarından Kudüs'ün İngilizler tarafından işgaline kadar bölgede sorunsuz bir şekilde faaliyet yürütmüştür. Kaiserswerther Misyon Kuruluşu için Kudüs İstasyonu, İstanbul, İzmir, Kahire, İskenderiye ve Lübnan istasyonlarına kıyasla daima önemli bir yere sahip olmuştur. Kutsal topraklarda açılan Kaiserswerther Hastanesi ile çalışmalara başlayan Diyakonezler, Talitha Kumi Kız Okulunun da faaliyete geçmesiyle bölgede yüzlerce kız çocuğunun eğitimiyle ilgilenmişlerdi. 20. yüzyılın başlarına gelindiğinde daha sistemli bir çalışma yürütmek isteyen Kaiserswerther, birbiri ardına anaokulu, öğretmen okulu ve Arap Diyakonez Okulu açarak toplumun her kesimine ulaşmayı hedeflemişti. Bu çalışmada, evvelâ Kaiserswerther Diyakonezleri'nin Osmanlı Devleti'nde ve hususiyle de Kudüs ve çevresinde faaliyete başlaması hakkında bilgi verilecek, daha sonra Kaiserswerther Hastanesi'nin kuruluşu ve çalışmaları ortaya konacaktır. Ayrıca, bu misyon kuruluşunu Kudüs'te bir kız okulu açmaya iten nedenler izah edilecek; Diyakonezlerin okulda verdikleri eğitim ve bunun misyon açısından önemi değerlendirilecektir. Bunlara ilaveten, okul bünyesinde açılan anaokulu, öğretmen okulu ve Arap Diyakonez Okulunun nasıl faaliyet yürüttüğü, bu kurumlarda kimlere eğitim verildiği ve Birinci Dünya Savaşı'yla birlikte başlayan sıkıntılar ile İngilizler'in Kudüs'ü işgalinden sonra kurumun durumu ortaya konacaktır. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={KAISERSWERTHER DİYAKONEZLERİ’NİN KUDÜS’TEKİ FAALİYETLERİ VE TALİTHA KUMİ OKULU}, volume={19}, number={3}, publisher={Journal of Islamicjerusalem Studies}, author={Muttalip ŞİMŞEK}, year={2019}, pages={267–292} }
APA
KOPYALA
Muttalip ŞİMŞEK. (2019). KAISERSWERTHER DİYAKONEZLERİ’NİN KUDÜS’TEKİ FAALİYETLERİ VE TALİTHA KUMİ OKULU (Vol. 19, pp. 267–292). Vol. 19, pp. 267–292. Journal of Islamicjerusalem Studies.
MLA
KOPYALA
Muttalip ŞİMŞEK. KAISERSWERTHER DİYAKONEZLERİ’NİN KUDÜS’TEKİ FAALİYETLERİ VE TALİTHA KUMİ OKULU. no. 3, Journal of Islamicjerusalem Studies, 2019, pp. 267–92.