Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

İspir ve Kızılcahamam Kuru Fasulyesi için Gama Işını Lineer Soğurma Katsayıları ile Transmisyon Faktörlerinin Ölçülmesi Üzerine Deneysel Bir Çalışma

Yazarlar: ["Burcu AKÇA"]

Cilt - , Sayı Cilt: 6 Sayı: 1 , 2023 , Sayfalar -

Konular:-

DOI:10.47495/okufbed.1081811

Anahtar Kelimeler:Turkey,IDB,KDB,TF,EDXRFS

Özet: Bu çalışmada, Erzurum İspir kuru fasulyesi ve Ankara Kızılcahamam kuru fasulyesi için gama ışını lineer soğurma katsayıları (µ) ve transmisyon faktörleri (TF) ölçülmüştür. Deneyde Am-241 nokta kaynağının 59,54 keV enerjili fotonları, Energy Dispersive X-Ray Floresans Spektrometrisi (EDXRFS) ve bir Si (Li) detektörü kullanılmıştır. Sonuç olarak, Erzurum İspir kuru fasulyesinin ortalama transmisyon faktörünün, Ankara Kızılcahamam kuru fasulyesininkinden daha büyük, ortalama lineer soğurma katsayısının ise daha küçük olduğu gözlenmiştir. Bu durum, Ankara Kızılcahamam kuru fasulyesinin, Erzurum İspir kuru fasulyesinden daha fazla gama ışını soğurduğu, yani gama ışınları ile daha fazla etkileşime girdiği anlamına gelmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA