Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazarlar: ["Günnur PEŞMEN"]
Konular:-
DOI:10.47495/okufbed.1128096
Anahtar Kelimeler:Kaz,In ovo feeding,Civciv uzunluğu,Civciv kalitesi
Özet: Araştırmanın amacı, Afyonkarahisar yöresinde yetiştirilen yerli kazlardan elde edilen yumurtalara farklı dozlarda enjekte edilen C vitamininin (Askorbik asit) kuluçka kabiliyetine etkisini belirlemektir. Enjekte edilen C vitamini dozları, inkübasyonun 24. gününde 8 ve 10 mg olmak üzere yumurtaların hava hücresine uygulanmıştır. Deneme sonucunda döllü kaz yumurtalarına yumurta içi verilen vitamin C çıkım ağırlığı, civciv uzunluğu ve civciv kalitesi üzerine olumlu etki yapmıştır. Çıkım gücü ve yaşama gücü bakımından gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.