Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazarlar: ["Bilal KALE", "Ali AYGÜN"]
Konular:-
DOI:10.47495/okufbed.1093397
Anahtar Kelimeler:Geleneksel kafes sistemi,Zenginleştirilmiş kafes sistemi,Kapalı sistem,Serbest dolaşımlı sistem,Depolama,Yumurta kalitesi
Özet: Bu araştırmanın amacı farklı yumurta üretim sistemlerinden üretilen yumurtaların farklı sıcaklıklarda depolamanın yumurta kalite özellikleri üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmada yumurta üretim sistemleri olarak, geleneksel kafes, zenginleştirilmiş kafes, kapalı yer sistemi, serbest dolaşımlı sistem (gezinme alanında doğal vejetasyon) ve serbest dolaşımlı sistem (gezinti alanı yonca bitkili) kullanılmıştır. Çalışmada 33 haftalık ATAK-S yumurtacı genotipinden elde edilen toplam 500 adet yumurta kullanılmıştır. Farklı yumurta üretim sistemlerden elde edilen yumurtlar buzdolabı ve oda şartlarında depolanmak üzere rastgele dağıtılmıştır. Depolama öncesi ve depolamanın 7, 14, 21 ve 28. günlerinde her gruptan 10 adet yumurtada yumurta kalitesi tespit edilmiştir. Yumurta kalite analizleri olarak, yumurta ağırlık kaybı, yumurta özgül ağırlığı, kırılma direnci, Haugh birimi, sarı indeksi ve ak pH’ı incelenmiştir. Depolama süresince yumurta ağırlık kaybı, özgül ağırlık, sarı indeksi ve ak pH’ı üzerine yumurta üretim sistemlerinin önemli bir etkisi olmadığı fakat depolama sıcaklığının önemli bir etki yaptığı belirlenmiştir (P<0.05). Depolama süresince buzdolabı şartlarında depolanan yumurtaların oda şartlarında depolananlara göre kalite özelliklerini daha iyi durumda olduğu görülmüştür (P<0.05). Sonuç olarak, farklı yumurta üretim sitemlerinden elde edilen yumurtaların buzdolabı şartlarında depolanmasının kalite özelliklerini daha uzun süre koruduğu için tercih edilebilir.